Barcelona

Polèmica per la detecció d'uns errors en les proves de la selectivitat de Química i Història de l'Art

Les proves de la selectivitat fetes aquest divendres han aixecat polèmica després que s'hagin detectat errors en alguns dels exàmens. Les matèries afectades, que formen part de la nova fase específica i voluntària de la selectivitat, han estat Química i Història de l'Art. A la prova de Química, en un dels exercicis hi faltava una constant que feia molt difícil completar-lo, i a la d'Història de l'Art la versió del quadre de Monet de l'examen no era la mateixa que la que entrava al temari de la selectivitat. A l'espera de conèixer quina serà la solució per resoldre el problema, la Generalitat ha assegurat que no s'han produït "errors" sinó "contingències", i ha explicat que s'aplicarà un sistema de redistribució dels punts entre els alumnes afectats.

Actualitzat
Aquest divendres s'han celebrat les proves de la fase específica i voluntària de la selectivitat, unes proves que han estat marcades per la polèmica després que en alguns del exàmens s'hi hagin detectat errors. 

A la prova de Química, per exemple, en l'apartat B de la pregunta 4 hi faltava el valor d'una constant, que complicava molt la possibilitat de respondre-la. Aquesta constant era la de l'enunciat de la pregunta 5, tot i que en la prova aquest detall no s'explicava enlloc. En alguns dels centres es va detectar l'error i se'n va informar els alumnes quan faltava poc menys de mitja hora per concloure l'examen, i mentre que els estudiants que encara eren a l'aula hi van poder fer les correccions oportunes, els que ja havien entregat la prova no van poder comptar amb aquesta oportunitat.

Pel que fa a l'examen d'Història de l'Art, els estudiants havien d'analitzar una de les versions del quadre "Sol ixent", de Monet. A la versió de l'examen hi predominaven els vermells i els taronges, tons càlids, mentre que a la que entra al temari de la selectivitat els protagonistes són els tons més freds, de verds i blaus. Davant d'aquesta diferència alguns dels estudiants van optar per fer l'anàlisi del quadre que s'havien preparat, mentre que d'altres es van basar en la versió de l'examen, i fins i tot n'hi va haver que van preguntar quin dels dos quadres havien de triar per fer la prova.

Fonts del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa han reconegut que la reproducció del quadre de Monet "no era exacta", però han explicat que en cap cas afectava el desenvolupament de la prova perquè no es demanava fer-ne "una anàlisi cromàtica". Pel que fa a la prova de Química, el departament ha assegurat que l'apartat B de la pregunta 4 es podia respondre sense aquesta constant, malgrat que reconeix que "era més difícil". A més, la Generalitat evita parlar d'"errors" i només considera que s'han produït algunes "contingències" que els correctors de les proves estudiaran en els propers dies per valorar com es resol el problema. En aquest sentit, assegura que es redistribuiran els punts de la prova per evitar que cap alumne en surti perjudicat, tot i que no ha explicat de quina manera s'aplicarà aquesta redistribució.

Per la seva banda, el responsable de la prova d'Història de l'Art d'aquest any ha assegurat en declaracions a TV3 que les qüestions que facin referència al color no es tindran en compte a l'hora d'avaluar l'examen.

Nou model de selectivitat

Aquestes proves formen part del nou model de la selectivitat, que preveu una fase específica i voluntària i que s'ha dissenyat per adaptar-se a la llei orgànica d'educació (LOE), al nou sistema de Batxillerat i a l'Espai Europeu d'Educació Superior. Aquest any, a banda de la fase general i obligatòria, en què fan Català, Castellà, Anglès, Història o Filosofia i una de les matèries de la seva modalitat, els estudiants tenen l'opció de presentar-se a tres matèries que trien per intentar apujar la nota de tall. Entre aquests exàmens específics hi ha assignatures com ara Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials, Química, Física, Història de l'Art, Anàlisi Musical, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Economia de l'Empresa, Literatura Castellana i Tecnologia Industrial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut