La cantant Nathy Peluso, que anomenen Nancy, també va rebre comentaris masclistes (EFE/Ana Belén Fernández)

Polèmica pels comentaris masclistes que es colen en l'emissió dels Goya a Facebook

La conversa particular entre dos homes que eren a prop dels micròfons d'ambient de la retransmissió aixeca polèmica a les xarxes

Actualitzat

Una conversa entre dos homes es cola en la retransmissió per Facebook de la gala dels Premis Goya emesa per RTVE. Els comentaris masclistes sobre les dones que passaven per la catifa vermella de l'Hotel Palacio Miramar de Màlaga han aixecat polèmica a les xarxes pel contingut denigrant i despectiu. En critiquen l'aspecte físic amb comentaris com: "Aquesta és l'única guapa, les altres semblen esqueletets", o: "Aquesta, puta, puta segur", perquè porta tatuatges. A més de tractar-les com a objectes que es poden posseir: "La que no vulguis, per a mi."

Els dos homes van fer comentaris denigrants sobre l'actriu Daniela Santigo perquè duu tatuatges (EFE/Jorge Zapata)

El presentador de televisió i ràdio Sergio López va capturar alguns dels moments, que ja s'han fet virals.

Es tracta d'una conversa particular entre dos homes que eren a prop dels micròfons d'ambient de la retransmissió, però evidencia el masclisme i el menyspreu cap a les dones.  El cas ha provocat un debat que posa en relleu que aquestes actituds contra les dones estan ben arrelades socialment i no són una anècdota. El fet coincideix amb la proximitat del 8 de març, que se celebra aquest dilluns, i amb uns Goya amb molt protagonisme femení, entre els premis i la reivindicació.

Aquesta és la transcripció:

- Aquesta es diu Marta Nieto. És la meva cosina.

- La teva cosina? Doncs presenta-me-la...

- Està bona? Doncs, mira què et dic: és la més bona de totes...

- Doncs, mira, la que no vulguis, per a mi...

- ...perquè les altres eren tot esqueletets... Només la cantant, la Nancy Peluso... Bé, i una que semblava un "putón verbenero", tota plena de tatuatges...

- Aquesta, per a mi!

- I, dic, no sé d'on l'han treta aquesta, però, collons, aquesta cobra, tio. Però puta, puta, puta..., segur. Quina pinta, tio.

L'actriu Marta Nieto ha esclatat indignada, en una "story" a Instagram, pel que considera que "no són simples comentaris, sinó la mostra de la societat en què vivim", que imposa "el dret dels uns a opinar sense conseqüències i l'obligació de moltes de callar i complaure". 

"El vostres judicis masclistes que ens cosifiquen i ens comparen en funció dels vostres gustos ridículs és una cosa que us hauria de fer vergonya verbalitzar. Els nostres cossos no són per a vosaltres. No són per al vostre gaudi, la vostra opinió o les vostres experiències. Els nostres cossos són per a nosaltres. De com vulguem vestir-nos, de com en gaudim, i els lluïm, no n'heu de fer res. Són per al nostre plaer."

Nieto reivindica que el 8M "té més sentit que mai" i lamenta el camí que encara queda per fer.

Antonio Banderas i Maria Casado a la gala. Ella també va ser blanc de xafarderies masclistes (EFE/Miguel Á. Córdoba)

Sergio López va captar un altre moment de la conversa:

 

Les reaccions van de la indignació a l'acceptació d'una "conversa normal entre homes" o del dret a expressar-se en una conversa privada. De moment, RTVE ha retirat el vídeo de Facebook.

 

 

 

 

Condemna "sense pal·liatius" de RTVE

RTVE ha obert un expedient informatiu i ha identificat que els comentaris es van emetre a través del so ambient de la càmera 8, situada a l'exterior de l'hotel.

"No hi ha excusa possible per al que va passar", diu el comunicat de Radiotelevisió Espanyola , que "demana disculpes a les actrius i condemna sense pal·liatius el contingut d'aquests comentaris denigrants per a les dones i tan allunyats del sentir majoritari de la plantilla de l'empresa i, lamentablement, encara presents a la nostra societat".

 

L'Observatori d'Igualtat de RTVE també ha actuat d'ofici i ha obert un expedient per emprendre accions.

Segons afegeixen a la nota, les imatges de Màlaga arribaven al Control Central de RTVE a Madrid després d'una preselecció de senyals que provenien de diverses càmeres. Expliquen que la preselecció és la que arriba al control central de Torrespaña des del qual es distribueixen.

ARXIVAT A:
Viral Masclisme 8MXarxes socials Premis Goya
Anar al contingut