Atemptat Rambla
Atemptat Rambla
Barcelona

Polèmica pel suposat avís de la CIA d'un atac a la Rambla que publica "El Periódico"

La veracitat del document publicat pel diari en portada ha estat posat en dubte per Wikileaks

RedaccióActualitzat

Polèmica arran de la portada del diari "El Periódico" d'aquest dijous que publica una nota en què suposadament la CIA hauria alertat als Mossos que Estat Islàmic planejava cometre un atemptat concretament a la Rambla de Barcelona i als mesos d'estiu.

 

En el fragment de la nota en qüestió es diu que va arribar el dia 25 de maig a la policia catalana. També s'assegura que va ser rebuda al mateix temps pel CNI, la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional que després es va contactar amb els Mossos. La informació està firmada per Enric Hernández, el director del diari.

Dubtes de Wikileaks

L'organització Wikileaks ha publicat una sèrie de tuits on sospiten que el document atribuït a la CIA és fals però no qüestiona la veraciat del contingut. Ho argumenta pels errors ortogràfics i gramaticals que conté, com la paraula Irak escrita en espanyol i no en anglès. Wikileaks ha arribat a afirmar que la informació era "fabricada". Al cap de poca estona, però, aquests tuits s'han esborrat i se n'ha fet un altre en què s'assegura que és "molt provablement sospitosa".

La informació va arribar xifrada

El director de "El Periódico", Enric Hernandez, ha justificat així el llenguatge de la nota en una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio":

"Aquestes comunicacions s'han produït per via digital i xifrada. Reproduïm el text."

Hernández també ha puntualitzat que segons les seves informacions, l'alerta de la intel·ligència americana arriba via el centre de coordinació antiterrorista i no directament de la CIA.

"Hi ha un centre de coordinació antiterrorista als EUA, que es diu The National Counterterrorism Center, que coordina i aglutina una vintena d'agències federals d'informació i d'espionatge i que a més a més, assumeix les relacions amb altres serveis d'intel·ligència internacionals. La informació original l'obté la CIA i és aquest centre, NCTC, qui la comunica a les forces de seguretat de l'estat, inclosos Els Mossos, el 25 de maig".

La nota no dóna dades concretes de persones ni d'operatius per investigar, sinó que és un advertiment per extremar la vigilància. Hernández apunta que la va rebre un comandament dels Mossos, malgrat que no l'assenyala, diu, per prudència. També ha justificat que poca estona després de l'atemptat publiquessin que l'avís l'havia rebut només la policia catalana:

"Nosaltres a principis de juny d'aquest any a través de dues fonts del govern català tenim informació d'una alerta provinent de la CIA i se'ns especifica la textualitat del text d'aquesta nota".

"Es decideix no publicar-la per no generar alarmisme".

"És quan es produeix l'atemptat quan cobra valor la informació".

"En aquell moment ignoraven que altres cossos de seguretat també tenien aquella informació. L'única font que teníem fins el 17A era la Generalitat".

"És dies després que tenim constància que la mateixa nota arriba a altres cossos de seguretat de l'estat i que hi ha una comunicació de les forces de seguretat de l'estat amb el comissari d'informació dels Mossos".

"La nostra fiabilitat ens la dona la font d'on surt aquesta nota."

 

El Ministeri de l'Interior espanyol assegura que "no té res a dir" respecte aquestes informacions. Fonts de la lluita antiterrorista estatal asseguren que la CIA només va avisar els cossos estatals i que aquesta informació va ser traslladada als Mossos.

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, han fet una roda de premsa on han desmentit "El Periódico" però han reconegut haver rebut un avís sobre la Rambla "d'una altra font". Tan Mossos com l'estat li van donar "baixa credibilitat".

La xarxa també s'ha afegit al debat: uns demanant explicacions als Mossos i d'altres posant en dubte el llenguatge utilitzat en la nota.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut