Polèmica pel rumor sobre un assaig a l'Àfrica de la vacuna del coronavirus

Les xarxes s'han omplert de reaccions contra el racisme per unes declaracions de dos científics francesos plantejant aquests assajos clínics

RedaccióActualitzat

Mentre la Covid-19 es va escampant també a l'Àfrica (amb casos detectats a 51 dels 54 països), s'ha obert una polèmica sobre la possibilitat d'utilitzar població africana vulnerable per assajar les vacunes, com van suggerir dos metges francesos.

L'Organització Mundial de la Salut ho ha negat i criticat, en boca del director general Tedros Adhanom Ghebreyesus:

"S'han d'acabar els vestigis d'una mentalitat colonial. L'OMS no permetrà que això passi. Ha estat una vergonya i un horror sentir al segle XXI, i per part d'uns científics, un comentari com aquest."

 

Tot va començar la setmana passada, en un debat de la televisió francesa LCI on participaven un científic de l'Institut Francès d'Investigació Mèdica, Camille Locht, i un altre de l'hospital Cochin de París, Jean-Paul Mira.

El representant de l'hospital va fer una pregunta, que va qualificar de provocadora: "No hauríem de fer un estudi a l'Àfrica, on no hi ha mascaretes ni tractament ni reanimació, com es va fer en alguns estudis amb la sida o entre les prostitutes?". L'altre investigador va considerar que tenia raó, tot i afegir que "això no treu que també puguem pensar en un estudi a Europa o Austràlia".

 

 

La percepció que la població africana es podia convertir en cobais humans per provar la vacuna ha portat indignació a les xarxes, amb comentaris com "Els africans no som rates de laboratori" o "Prova-ho a casa teva".

 

 

 

 

 

 

 

 

Els metges implicats han demanat disculpes i han dit que han rebut amenaces de mort per les seves declaracions, que consideren tretes de context. Entre les moltes reaccions de condemna, hi ha hagut la del govern francès, a través del Ministeri de Relacions Exteriors.

ARXIVAT A:
Coronavirus CiènciaRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut