Enrique Ossorio i Mónica García
Tant Ossorio com García han cobrat l'ajuda del bo elèctric com a família nombrosa (Europa Press/Rafael Bastante/Fernando Sánchez)

Polèmica pel bo social elèctric que han cobrat el segon d'Ayuso i la líder de Més Madrid

El govern espanyol farà canvis en la concessió d'aquesta ajuda, en el sentit que es tindrà en compte la renda, després dels casos d'Enrique Ossorio i Mónica García

RedaccióActualitzat

Com a pares de família nombrosa, el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, i la líder de Més Madrid, Mónica García, són beneficiaris del bo social elèctric. És el que preveu la llei, però hi ha una gran controvèrsia perquè Ossorio cobra més de 100.000 euros l'any pel càrrec i és el membre de l'Assemblea de Madrid amb més patrimoni, superant el milió d'euros. I García ha admès que rep l'ajuda després d'haver exigit la dimissió d'Ossorio en saber-se que la cobrava. 

El diari Infolibre va avançar que la Conselleria de Família havia concedit l'ajuda a Ossorio, el segon del govern d'Isabel Díaz Ayuso, l'octubre del 2022. En el seu cas, els 195,82 euros que la llei adjudica als "consumidors vulnerables", un import inferior als 313,30 que es reserven per a "vulnerables severs".

Pare de quatre fills, el polític del PP ha defensat el dret a rebre l'ajuda:

"Són diners de Pedro Sánchez, del govern d'Espanya, i les comunitats el que fan és distribuir-ho als beneficiaris. Ells són els que han determinat qui n'havia de rebre i han dit que totes les famílies nombroses, i jo, sent-ne i mentre continuem sent-ho, rebré i acceptaré totes les ajudes a favor de les famílies nombroses."

Ossorio també s'ha beneficiat del bo tèrmic, per pagar la calefacció i l'aigua calenta, que, segons ha explicat ell, són 192 euros a l'any

Ossorio, en un acte amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso
Ossorio, en un acte amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso (Europa Press/Rafael Bastante)


García: "La primera sorpresa soc joc"

Un cop es va saber la notícia, l'oposició d'esquerres es va afanyar a demanar la dimissió d'Ossorio. Una de les veus va ser Mónica García, de la formació impulsada per Manuela Carmena i Íñigo Errejón.

Però El Debate va revelar que el marit de García també havia rebut l'ajuda per fer front a la factura elèctrica, i per aquest motiu Ossorio ha acabat demanant la dimissió de la dirigent de Més Madrid, perquè "no hi ha hipocresia més gran" que exigir que dimiteixi quan ella també la cobra.

La dirigent de Més Madrid ha reconegut "l'error" en declaracions a la Cadena SER i ha afirmat està estudiant com retornar uns diners que, remarca, no vol: 

"No poso cap excusa, d'acord? Reconec l'error. Dit això, no m'agrada. Jo no ho vull cobrar, això. No ho necessito. Nosaltres sempre hem defensat el criteri de la renda. I a mi, això, ara, no m'agrada i no ho necessito."

Mónica García és la líder de Més Madrid a l'Assemblea
Mónica García és la líder de Més Madrid a l'Assemblea (Europa Press/Alberto Ortega)

La família de García ha rebut un pagament únic de 195 euros anuals que ella ha dit que desconeixia. "La primera sorpresa soc jo", ha assegurat, remarcant que és una ajuda "automàtica". 

"He estat indagant tot el dia i he sabut que això ho cobrem 130.000 llars a la Comunitat de Madrid. No podem cobrar-ho el senyor Ossorio i jo", ha afegit. "La diferència és que ell considera que s'ho mereix i jo considero que, si ho hagués sabut, ho hauria tornat i és el que intentaré", ha conclòs. 

La formació també ha destacat que, en el passat, membres del govern d'Ayuso havien desqualificat les ajudes parlant de "paguetes" i referint-se a les persones que en reben com a "subvencionats i mantinguts".
 

La renda també es tindrà en compte 

Arran de la polèmica, el govern espanyol ha anunciat canvis en la concessió del bo social elèctric, en el sentit que es tindrà en compte la renda. 

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha considerat "irrenunciable" el suport "als consumidors vulnerables i les famílies nombroses". En una piulada, ha dit:

"Sorprèn la falta de sensibilitat i solidaritat d'alguns. Canviarem la regulació actual per introduir criteris de renda en les famílies nombroses."

El bo social elèctric és un descompte del 25% a la factura. El poden rebre els consumidors vulnerables, justificant un determinat nivell de renda, els que reben l'ingrés mínim vital i les famílies nombroses, les que tenen tres o més fills, fins ara sense límit de renda. 

I el bo social tèrmic es concedeix a tothom que tingui contractada la tarifa regulada, Preu Voluntari de Venda al Petit Consumidor (PVPC), amb una potència inferior als 10 kW i que rebi el bo social elèctric. 

La Federació Espanyola de Famílies Nombroses ha considerat "injust" que es tingui en compte la renda i afirma que "el 70%" d'aquestes famílies "ho estan passant malament" per arribar a final de mes. 

 

ARXIVAT A:
EnergiaComunitat de Madrid
Anar al contingut