Imatge de la reunió de la mesa del Parlament.
De Gispert presidirà la comissió d'estudi sobre el dret a decidir.
Barcelona

Polèmica al Parlament per la designació de De Gispert com a presidenta de la comissió pel dret a decidir

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, presidirà la comissió d'estudi sobre el dret a decidir, segons ha acordat avui la junta de portaveus de la cambra, malgrat les reticències del PSC i l'oposició de PP i Ciutadans. Aquests dos grups han insistit que no hi participaran. El ple de la setmana que ve debatrà la proposició de llei de consultes populars.

RedaccióActualitzat
El Parlament continua endavant amb l'agenda del dret a decidir i hi haurà debat a la totalitat de la llei de consultes populars la setmana que ve al ple. També es constituirà la comissió sobre el dret a decidir, aprovada la setmana passada al ple del Parlament.

La comissió es va aprovar al ple per 106 vots a favor, de CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, i 9 en contra, de C's. Els diputats del PPC no van participar a la votació. Durarà tota la legislatura, i l'havien proposat conjuntament CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP. La proposta preveu que hi puguin comparèixer persones amb perfil tècnic, especialistes i membres d'entitats i que pugui redactar un informe final.

L'objectiu de la comissió és estudiar i impulsar les iniciatives polítiques i legislatives que hauria d'adoptar el Parlament per fer efectiu el dret a decidir i analitzar totes les alternatives en aquest sentit.

La vicepresidenta primera de la cambra, Anna Simó, ha explicat, després de la reunió d'aquest dimarts de la mesa i de la junta de portaveus, que la comissió es posarà en marxa aviat malgrat la petició formal del Partit Popular perquè no es constitueixi mentre la Declaració de Sobirania estigui suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional.

"Que un grup parlamentari hagi fet una petició de no constituir una comissió que ha estat aprovada majoritàriament pel ple del Parlament no ha d'aturar absolutament res. El que volem dir des de la mesa és que aquesta comissió s'ha constituït a partir d'un article del reglament del Parlament i no està vinculada a cap declaració del Parlament".

La junta de portaveus del Parlament ha aprovat amb el suport de CiU, Esquerra i Iniciativa que Núria de Gispert presideixi la comissió pel dret a decidir. Els representants del PPC i Ciutadans s'hi han oposat perquè consideren que la presidenta del Parlament no pot estar al capdavant d'una comissió que, segons ells, sorgeix de la declaració sobiranista suspesa pel Tribunal Constitucional. El PSC ha demanat a De Gispert que en vista de l'oposició de dos grups reconsideri el nomenament.

D'altra banda, la mesa ha encarregat un informe als serveis jurídics de la cambra per donar resposta escrita a la petició del PPC de suspendre la constitució de la comissió, arran de l'admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional de la impugnació del govern espanyol a la resolució de la Declaració de Sobirania.
Anar al contingut