Polèmica a València i Andalusia per les banderes republicanes

Uns quants ajuntaments commemoren el 85è aniversari de la Segona República penjant la bandera republicana i el govern espanyol els reclama que les retirin

RedaccióActualitzat
El 85è aniversari de la Segona República, que es commemora aquest dijous a un centenar de ciutats a tot Espanya, ha comportat un intens creuament de declaracions entre alguns ajuntaments i el govern espanyol. Aquests ajuntaments, com el de València i el de Cadis, han penjat banderes i pancartes amb els colors republicans, i les delegacions del govern n'han exigit la retirada.

A València, deu dies per despenjar-les

Concretament, la delegació del govern a València ha requerit a l'ajuntament de la capital i d'altres municipis a complir la Constitució i la llei de banderes, i ha recordat sentències que prohibeixen l'ús de banderes republicanes als edificis públics. L'alcalde de València, Joan Ribó, s'hi ha negat perquè ha dit que no han penjat la bandera, sinó una pancarta commemorativa amb els colors republicans.

Altres localitats del País Valencià que han penjat la bandera republicana, com Alzira, Sumarcàrcer i Xirivella, també han rebut el requeriment de la delegació del govern. El delegat, Juan Carlos Moragues, ha considerat la penjada de banderes "una provocació", i ha donat 10 dies als ajuntaments per obeir el requeriment:

"S'està fomentant la polèmica de divisió i confrontació, obre velles ferides i fantasmes i és una demostració més del sectarisme amb què governen alguns dirigents polítics. L'exhibició és contrària a la Constitució i a la llei i és una falta de respecte a la simbologia constitucional."

A Cadis, tensió entre l'Ajuntament i la subdelegació del govern

L'Ajuntament de Cadis també ha penjat la bandera amb els tres colors de la Segona República, acompanyant les banderes que habitualment onegen a l'edifici del consistori. L'alcalde, José María González, de la candidatura "Por Cádiz Sí Se Puede" (PCSSP), ha explicat que el subdelegat del govern, Javier de la Torre, ha intentat que no es pengés la bandera, però que no li han fet cas:

"No va contra la llei, el PP té un important i preocupant desconeixement de la llei. Hi ha jurisprudència més que de sobres que avala la constitucionalitat i no-il·legalitat de l'ús de la bandera republicana, ni tan sols la bandera franquista és il·legal."

La resposta de la subdelegació del govern ha estat impugnar-ho davant la jurisdicció contenciosa-administrativa. Per la seva banda, el delegat a Cadis de la Junta d'Andalusia, Fernando López Gil, ha criticat l'Ajuntament per convertir el dia de la República en "un espectacle".

A Ayamonte ha estat un jutjat el que ha ordenat la retirada de la bandera que havien penjat a la barana de l'ajuntament els portaveus municipals d'IU i de "Recuperemos Ayamonte", cosa que han fet a la una del migdia.

La celebració a les xarxes

Les etiquetes "14 d'abril" i "Republica" han posat el tricolor a les piulades:


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut