Torrefarrera

Polèmica a Torrefarrera per un mural que mostra dones nues fent-se petons i abraçades

Els veïns de l'edifici on s'estava fent el mural l'han rebutjat perquè el consideren inapropiat i l'autora denuncia censura

Abraham Orriols i Laura BernisActualitzat

Polèmica per un mural artístic a Torrefarrera. Des de la setmana passada, se celebra la quarta edició de l'Street Art. Una de les obres, de l'artista Cristina de Juan, mostra un grup de dones nues, algunes fent-se petons i abraçades.

Alguns hi veuen moments suggerents d'amor i d'altres, imatges inapropiades. "Jo hi veig petons, carícies i amor. No sé a qui pot molestar això", defensa Cristina Dejuan.

Però els veïns del bloc on estava pintant la seva obra hi veuen imatges massa explícites, diuen, "per a la canalla", i han paralitzat el mural. Des d'aquest dissabte, la Cristina ja no hi pot pintar més.

Abans de marxar, però, va voler deixar una última empremta al mur amb la frase:

"Aquesta obra ha estat censurada. Visca l'amor! Visca la llibertat."

Vol servir de crítica i reivindicació, però també d'avís que aquesta obra no està acabada, en contra de la seva voluntat.


De fet, fins i tot li han demanat que tapi el dibuix. Però ella s'hi nega:

"Som al 2020 i sembla que estem tirant enrere i no endavant. Em posen l'excusa sempre dels nens, però crec que els nens són una excusa per no dir que a qui no els sembla bé és a ells."

 

Cristina de Juan, artista i autora del mural de Torrefarrera

 

Aquest diumenge al matí, un centenar de persones s'han concentrat davant de l'obra per donar-li suport. Alguns dels veïns opinen que:

"Precisament el que han de fer els nens és veure-ho. Perquè totes les formes d'estimar són correctes i no té per què no ser una forma d'educació també."

"Després es queixen que no tenim educació sexual. Si des de petits no ens ensenyen alguna cosa... que després no es queixin per aquestes coses."


L'Ajuntament té poc marge de maniobra perquè la paret és de propietat privada. Per això, li proposen tornar-lo a fer, igual, però a un altre lloc, tal com ha explicat l'alcalde del municipim Jordi Latorre:

"L'Ajuntament ja té tres emplaçaments, ja ha proposat a l'artista buscar un nou emplaçament, i a hores d'ara ja en tenim tres perquè pugui triar el que més li agradi i pugui pintar l'obra."

Una polèmica sobre art, però també sobre amor i llibertat. Temes en què acostuma a ser necessària una mirada sense prejudicis.

 

Polèmica a Torreferra per un mural que mostra dones nues fent-se petons i abraçades
El mural de Cristina Dejuan que ha despertat polèmica a Torrefarrera
ARXIVAT A:
ArtFeminismeLGTBIQ+
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut