Polèmica a les oposicions de Bombers: la meitat d'aspirants, descartats pel psicotècnic

Aspirants i sindicats demanen que es revisin les proves, mentre que Interior defensa el procediment però diu que estudiarà canvis

Actualitzat

Gairebé la meitat dels que estan fent les oposicions per  formar part del cos de Bombers de la Generalitat han quedat fora del procés. Són 488 i tots han suspès el test de personalitat. Als sindicats i als mateixos opositors no els quadren els números. Hi veuen possibles irregularitats i demanen que es revisi el procés.


Els aspirants s'han concentrat davant del Departament d'Interior per demanar respostes.

Asseguren que s'han preparat durant anys, que han estudiat moltíssim i que molts d'ells ja són bombers voluntaris a les campanyes d'estiu, mossos o agents forestals.

Un dels aspirants, Aniol Collado, creu que el test ha exclòs persones vàlides.

"Estudi cada dia, compaginar-ho amb feina. S'han donat resultats molt bons i s'ha exclòs molta gent molt vàlida només per aquest test de personalitat clínic."

Els aspirants volen entendre les raons per les quals tants aspirants no han passat el test de personalitat i reclamen que es revisi el procés i, concretament, aquesta prova, que l'ha fet una empresa privada.

"Que s'especifiquin quins han sigut veritablement els criteris de correcció, perquè amb preguntes tan clares la variabilitat de respostes no pot haver sigut gaire distant entre els mateixos opositors."


Diferents sindicats dels Bombers han posat en dubte aquest resultats, ja que s'ha passat del 8% de no aptes en l'última convocatòria al 44% en aquesta. Antonio del Río González, secretari general del sindicat UGT de Bombers, assegura que els resultats no són creïbles.

"De fet, els contactes que hem tingut amb professionals de la psicologia ens fan pensar que suspendre un percentatge tan alt en una prova de psicopatologies no és creible."

Els sindicats han fet diferents comunicats de suport als opositors i demanen transparència en aquestes proves.

 

Des del Departament d'Interior, Manel Pardo i Sabartés, director general Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, defensa el procediment.

"L'empresa ja ens va comunicar que era una situació normal en aquest cas i que els resultats eren correctes. A partir d'aquest moment és evident que de cara a l'oposició de l'any que ve ens plantejarem certes modificacions sense treure aquesta prova però potser traspassant-la a un altre moment més adequat."

En un comunicat, el govern assegura que el test no només "serveix exclusivament per descartar patologies clíniques severes, sinó que busca únicament definir els aspirants que més s'adeqüen al perfil requerit per ser bomber o bombera de l'escala bàsica".

Des de la Generalitat animen a posar una reclamació tots aquells aspirants que es considerin agreujats.

 

ARXIVAT A:
BombersSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut