Isla Bryson sortint dels jutjats (Reuters TV)

Polèmica a Escòcia: on ha de complir pena una dona trans condemnada per violar dues dones

El seu trasllat inicial a una presó de dones va generar polèmica i preocupació per la seguretat de la resta d'internes

Polèmica a Escòcia per l'empresonament en un centre per a dones d'una dona trans condemnada per dues violacions quan encara no havia fet el trànsit.

Dimarts, un tribunal va considerar Isla Bryson culpable de dues violacions comeses el 2016 i el 2019.

La sentència se sabra al febrer, però en conèixer el veredicte ja va ser traslladada a una presó de dones

Una decisió que el govern escocès ha rectificat arran de "la comprensible preocupació ciutadana i parlamentària" generada pel cas, en paraules de Nicola Sturgeon, ministra principal escocesa.

I és que la controvèrsia, centrada en el possible risc per a la seguretat de la resta d'internes, ha arribat fins al Parlament, on aquest dijous Sturgeon ha hagut de pronunciar-s'hi durant la sessió de control al govern.

Tot i defensar que en general "no seria apropiat" que ella donés detalls sobre el lloc on els presos compleixen condemna, en aquest cas ha accedit a informar que Bryson "no serà empresonada a la presó per a dones de Cornton Vale".

Una decisió, ha afegit, que espera que "tranquil·litzi" la ciutadania.

Isla Bryson quan va cometre les agressions sexuals, abans de fer el trànsit (Reuters TV)

Sturgeon ha argumentat que "no existeix un dret automàtic de les dones trans condemnades per un delicte a complir la sentència en una presó de dones, fins i tot si tenen un certificat de reconeixement de gènere".

"Cada cas està subjecte a una rigorosa valoració del risc individual", ha afegit, perquè "la seguretat dels altres presos és primordial".

Bryson ja ha estat traslladada a un centre penitenciari per a homes a Edimburg.

Bryson va fer el trànsit mentre esperava la celebració del judici per les dues agressions sexuals.

Manifestació a favor dels drets de les persones trans a la ciutat escocesa de Dundee (EFE/Stewart Kirby)

La polèmica sobre Bryson arriba en ple enfrontament entre els governs d'Escòcia i el Regne Unit sobre la llei trans aprovada pel parlament escocès, vetada per Londres en una decisió inèdita.

Una llei criticada per activistes a favor dels drets de les dones, que consideren que alguns homes la podrien aprofitar per accedir a espais reservats a les dones, com ara els lavabos.

ARXIVAT A:
Escòcia Transfòbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut