Els restaurants hauran de facilitar als clients que
Barcelona

Podrien obligar els restaurants a tenir recipients per endur-te el menjar sobrant

Ho preveu una proposició de llei que ha presentat aquest dijous el PSC al ple del Parlament

RedaccióActualitzat

El Parlament de Catalunya dona via lliure a la tramitació de la proposició de llei per reduir el malbaratament alimentari.

La iniciativa l'ha presentat el PSC al ple de dijous. L'ha defensat Raül Moreno, que ha recordat que cada català malbarata més de 35 quilos l'any.

La llei preveu obligar els restaurants a facilitar que el client es pugui endur el menjar que no s'acabi sense cap cost afegit per al consumidor. L'establiment haurà d'informar de manera visible que disposen d'aquesta possibilitat.

També preveu prohibir que els establiments comercials de més de 400 metres quadrats llencin aliments que hagin superat la data de consum preferent.

En l'àmbit de les competències de l'administració, la llei disposa que els concursos públics de serveis que gestionin aliments tinguin clàusules contra el malbaratament.

La llei estableix infraccions, sancions de fins a 50.000 euros, incentius fiscals per la donació d'aliments a entitats d'acció social i la regulació de l'espigolament, la recollida d'aliments que han quedat al camp després de la collita.

Aquesta proposició de llei ja es va tramitar la legislatura passada i va estar a punt de ser aprovada definitivament. Moreno ha explicat que no s'ha rebut cap esmena de retorn, a partir d'ara, es debatrà en ponència i comissió i, finament, tornarà al ple perquè en faci el debat i la votació finals.

"Doggy bag"

Endur-se el menjar que ha sobrat al restaurant, l'anomenada "doggy bag", és una pràctica comuna en molts altres països.

És un costum que va néixer als Estats Units, a la dècada dels 40, quan els aliments eren escassos. La idea original s'atribueix a Dan Stampler, propietari d'un establiment al Greenwich Village de Nova York. Per evitar que els seus clients passessin vergonya demanant el menjar sobrant, va dissenyar una bossa amb el dibuix d'un gos i uns versos convidant els clients a sol·licitar la bossa per portar les sobres al gos. D'aquí el nom de "doggy bag".

A Catalunya, la "doggy bag" es va implantant de mica en mica.

ARXIVAT A:
Alimentació
Anar al contingut