Jacinda Ardern en un discurs ple de bromes i alguna llàgrima al Parlament neozelandès (Europa Press)

"Podeu ser sensibles i liderar": el discurs de comiat de Jacinda Ardern a Nova Zelanda

L'exprimera ministra ha fet oficial la decisió que va fer pública al gener i ha abandonat el Parlament entre abraçades de companys de la cambra

Redacció/AgènciesActualitzat

Jacinda Ardern s'ha acomiadat del càrrec de primera ministra de Nova Zelanda en un discurs de comiat ple de sensibilitat i amb alguna llàgrima.

Precisament, l'exmandatària s'ha caracteritzat per un lideratge empàtic i ha volgut dir adeu amb un discurs que també ha inclòs bromes als companys.

Amb gran emoció, Ardern ha posat fi a quinze anys de carrera política i ha fet una declaració de principis per reivindicar que es pot liderar de manera sensible:

"Podeu ser ansiosos, sensibles, amables o tenir bon cor. Podeu ser mares o no, exmormons o no, setciències, ploramiques o dels que fan abraçades. Podeu ser totes aquestes coses i no només podeu ser aquí, sinó que podeu liderar. Tal com he fet jo."

Durant el discurs, Ardern ha portat un korowai, una capa tradicional maori. Es considera una peça que simbolitza honor i prestigi i ja l'havia lluïda en altres ocasions.

"Tots els neozelandesos haurien de sentir que la política pot ser una llar per a ells", ha afegit Ardern. A més, ha agraït el suport rebut de la família, el partit i els seguidors.

També ha dit que confia que la seva carrera política serveixi d'inspiració a d'altres persones perquè ocupin càrrecs públics. Finalment, ha abandonat el Parlament entre abraçades de companys de la cambra. Recupera aquí el discurs complet:


Chris Hipkins, el seu successor, ha jurat el càrrec com a nou primer ministre aquest mateix dimecres.

Un anunci del gener

La política neozelandesa ha plegat abans de les eleccions, que s'han de fer a l'octubre. Ha estat la líder del Partit Laborista neozelandès, de centreesquerra, des de l'agost deL 2017.

L'octubre d'aquell mateix any es va convertir en la cap de govern més jove del món, quan tenia 37 anys.

La decisió de plegar la va anunciar a mitjans de gener, quan va argumentar:

"No ho deixo perquè sigui dur, ho deixo perquè aquesta feina comporta una gran responsabilitat i no tinc prou energia per fer-li justícia."


Molt popular internacionalment

Ardern s'ha fet coneguda a tot el món i, per exemple, ha aparegut a la portada de publicacions com el setmanari Time, però també de la revista de moda Vogue.

Va acaparar tots els focus en moments com quan va portar la filla, que havia nascut feia poc, a una reunió de les Nacions Unides. També ha fet del reconeixement a les comunitats indígenes un element important durant el període en què ha encapçalat el govern.

El reconeixement a les comunitats indígenes ha estat un dels elements presents durant el mandat d'Ardern (Europa Press)

L'estil de lideratge que l'ha caracteritzada va ser molt lloat en l'etapa de la covid i també durant l'atemptat terrorista de Christchurch el 2019, que va deixar 51 morts.

Ara, Ardern assumirà un càrrec honorífic i sense remunerar dins d'una organització per eliminar continguts extremistes i d'odi que circulen a internet.

Durant la pandèmia, el país va optar per una estratègia covid zero, amb mesures molt estrictes, i va aconseguir tenir una de les xifres de morts més baixes.

Internament, però, li han restat popularitat factors com la pujada de preus, un repunt de la delinqüència i reformes polèmiques en l'agricultura i el consum d'aigua.

 

ARXIVAT A:
Nova Zelanda
Anar al contingut