Podem ensopega a l'anomenada Espanya buida, on el bipartidisme perdura amb força

La formació de Pablo Iglesias ha perdut representació en les circumscripcions amb menys electors que reparteixen pocs escons

Antoni d'ArmengolActualitzat

Podem va ser una de les formacions polítiques, juntament amb el PP, que més va notar la davallada de vots a les eleccions generals de diumenge passat. Dels 71 diputats que va obtenir l'any 2016, n'ha conservat només 42.

En aquests comicis, Podem es presentava sol a tot arreu, excepte a Catalunya, sense les confluències de Galícia i València. Però on s'evidencia més el retrocés és a l'anomenada Espanya buida, com les dues castelles o Extremadura.

Els dos diputats de Castella la Manxa i els tres de Castella i Lleó han desaparegut. I a Extremadura, la divisió de la dreta els ha deixat com a cinquena força, quan eren la tercera, i, per tant, sense representació.

Les circumscripcions d'aquestes comunitats atorguen un nombre petit d'escons en funció del seu cens electoral. I quan es reparteixen dos, tres o quatre diputats, és molt difícil vèncer el bipartidisme, històricament arrelat en aquests territoris.

 

 


Pronòstics encara pitjors

Passar de 71 a 42 diputats és una patacada, però no tan forta com la que totes les enquestes auguraven a formació lila. Podem partia del 21% del vot el 2016, i els sondejos li donaven ara deu punts menys. Finalment han remuntat fins al 14'3. I la trentena de diputats que els adjudicaven els pronòstics els han superat amb escreix.

Bona part de la culpa d'aquesta "remuntada" d'última hora la té el paper de Pablo Iglesias en els dos debats televisats amb els altres candidats, on va aparèixer com un líder del carrer, però seriós i responsable, aliè a l'intercanvi constant de retrets entre Pedro Sánchez, Pablo Casado i Albert Rivera.

La nit electoral, Iglesias reconeixia que el resultat era curt, però suficient per aconseguir els dos objectius que s'havien plantejat: "frenar la dreta i l'extrema dreta i construir un govern de coalició d'esquerres".

 

 

A Catalunya, també en retrocés

A Catalunya En Comú Podem ha passat de 12 a 7 diputats. Els 614 mil vots obtinguts són insuficients per repetir les victòries del 2015 i el 2016, quan es van acostar al milió de vots.

 

 

El seu cap de llista a Catalunya, Jaume Asens, veu el got mig ple, i considera que aquests resultats situen els comuns com una força rellevant i consolidada, malgrat el vot de la por a la dreta i el vot emotiu per la situació política a Catalunya.

No serà fins dilluns quan Pablo Iglesias oferirà les primeres anàlisis dels resultats electorals elaborades pels politòlegs de les confluències. Més enllà de la remuntada o de les lluites internes, serà l'efecte Pedro Sánchez, que ha renovat la imatge del socialisme espanyol i que ha sobreviscut políticament a pesar dels pesos pesants del partit, el factor a tenir en compte pels analistes de l'esquerra de cara el futur.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AEn comúUnides PodemPablo Iglesias
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut