Molló, a la vall de Camprodon, afectada pel confinament comarcal
Molló

Pobles petits del Ripollès sense Covid veuen "injust" el confinament perimetral

Alcaldes i empresaris de la comarca tancada denuncien que s'està criminalitzant el turisme tot i ser el seu motor econòmic

RedaccióActualitzat

Pobles turístics petits del Ripollès reclamen sortir del confinament perimetral perquè asseguren que la incidència de la Covid és molt baixa des de l'inici de la pandèmia.

Josep Coma, alcalde de Molló, a la vall de Camprodon, assegura que el confinament és "injust" i respon a un "profund desconeixement territorial". Segons ell s'haurien de fer excepcions i que els pobles sense risc sortissin del confinament perimetral:

 

"Som els que tenim les taxes més baixes. Estem molt millor que molts altres municipis del país."

 

La solució, segons l'alcalde, és aplicar "mesures de microcirurgia, de caràcter local", que no afectin a tothom per igual. En aquest tipus de localitats, la població es multiplica per quatre durant els períodes de vacances i l'economia local depèn completament del turisme.

 

"Que no se'ns apliquin les mitjanes comarcals, que el govern apliqui mesures de microcirurgia, que connecti amb el territori. Crec que hi ha un profund desconeixement territorial, de com funcionen les coses fora de l'Àrea Metropolitana."

 

Carrers i negocis deserts

A Molló calculen que durant la temporada de Nadal la població passa de 350 a 1.200 veïns. Però amb el confinament el municipi ha quedat buit. Susana Solé, responsable de l'hotel El Calitxó tenia l'establiment ple de clients per a les vacances.

 

"S'està criminalitzant el sector i el turisme, que són els que donen vida al poble."

 

 

Setcases és un altre cas del Ripollès on la meitat dels 300 habitants són de segones residències. La població no pot sortir de la comarca, els allotjaments estan tancats i les segones residències es mantenen pràcticament buides.

L'alcaldessa de Setcases, Anna Vila, lamenta que el tracte sigui el mateix per a tothom. Assegura no haver patit cap cas de Covid des de l'inici de la pandèmia, tot i estar afectats pel confinament perimetral en vigor durant 15 dies i fins al 6 de gener. També la propietària de la botiga Ca La Núria, Núria Pagès Mir, es mostra molt afectada per les restriccions:

 

"No s'entén, no s'entén. Estem disgustats perquè estem sense feina".

 

Ca La Núria, sense vendes pel tancament perimetral del Ripollès i la Cerdanya (ACN / Estefania Escolà)


Alcaldes i empresaris de la zona es mostren indignats amb el tancament perimetral, tot i l'anunci d'ajudes, que ja han qualificat de "totalment insuficients". Núria Vidal, presidenta de l'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya, assegura que les ajudes no son proporcionals a l'impacte econòmic que tindran les restriccions.

 

"Encara estem més indignats que ahir. Això no s'aguanta per enlloc. Ens diuen que ens donaran ajudes i ara estan parlant d'unes xifres absolutament irrisòries."

 

Pistes obertes, però buides

Les estacions d'esquí de la comarca, un dels grans reclams del territori, es troben obertes, però pràcticament buides. A l'estació de Vallter, per exemple, pràcticament tots els serveis, com el de lloguer de material, estan tancats i s'han hagut de cancel·lar la majoria de forfets reservats. Només gaudeixen de les pistes els esquiadors de la comarca i els foranis que van arribar abans del confinament.

El sector es queixa d'haver quedat fora de les ajudes que s'han començat a donar. Des de l'associació d'escoles d'esquí de la Cerdanya i el Ripollès lamenten que se'ls hagi emplaçat al febrer per tractar el seu cas, però consideren que aleshores ja "serà massa tard".
 

Pistes obertes, però pràcticament buides, a Vallter


Manifestacions de protesta

Aquest dijous hi ha convocada una manifestació a Ripoll per protestar contra les restriccions imposades per la Generalitat des d'aquest dimecres.

A Puigcerdà, la capital de la Cerdanya, l'altra comarca afectada pel confinament comarcal sense excepcions, ja s'han manifestat al migdia. L'Ajuntament ha començat aquest dimecres a pagar ajuts de 1.000 euros a alguns establiments, però sectors com el de la distribució han quedat al marge i estan a l'espera de saber quines seran les ajudes de la Generalitat, tot i que desconfien que serveixin per pal·liar les pèrdues del confinament comarcal.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut