El president del PNB, Iñigo Urkullu (Foto: Reuters)
El president del PNB, Iñigo Urkullu (Foto: Reuters)
Bilbao

PNB: "L'anunci d'ETA amaga la seva incapacitat per admetre que ha fracassat"

El PNB ha considerat que darrere de la "prosa confusa" de l'última declaració d'ETA s'hi amaga la incapacitat de la banda terrorista per assumir el seu "rotund fracàs" i ha opinat que l'anunci d'aturar les "accions armades ofensives" necessita "per ser creïble l'abandonament definitiu de la violència". El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha assegurat que el PNB "rebutja absolutament tornar enrere, als temps de la declaració d'Anoeta pronunciada per la mateixa autodenominada esquerra abertzale" -quan Batasuna va plantejar dues taules de negociació, una entre partits i una altra entre govern i ETA-, i ha advertit a ETA que no admetrà "cap pretensió de tutela política" per part de la banda terrorista.

Actualitzat
"El comunicat d'ETA no és el que la societat basca espera i segueix esperant" perquè no declara el "cessament total de la seva activitat", incloses les extorsions, les amenaces o les tasques d'informació, ha dit Urkullu. Ho ha dit en una compareixença davant els periodistes, sense preguntes, en què ha llegit una declaració de l'executiva del partit sobre l'anunci que ETA va fer ahir de "no dur a terme accions armades ofensives".

"Som conscients que la ciutadania basca, sobretot aquells que pateixen l'amenaça directa d'ETA, han experimentat un alleujament" amb aquest anunci, ha opinat Urkullu. No obstant això, Urkullu ha insistit que "no és de rebut jugar amb l'ambigüitat que provoca un pronunciament com aquest ni obviar el risc i la interpretació que suposa en sentit contrari". "Aquesta il·lusió no s'ha de veure truncada, com en ocasions anteriors", ha reiterat el dirigent nacionalista, que ha assegurat que "la societat basca no deu res a ETA" ja que la banda terrorista sap que "el poble basc, al qual pretén defensar, li ha girat rotundament l'esquena".

El president del PNB ha opinat que l'esquerra abertzale té ara "l'oportunitat de posar en pràctica, en un pronunciament davant ETA, les reflexions que ha transmès a la societat basca i als diversos agents durant l'últim any i de convertir en irreversible la interpretació de la seva aposta per les vies exclusivament polítiques i democràtiques".

"ETA deu a aquest poble la pau", ha assegurat Urkullu, que ha afegit que el futur d'Euskadi "ha d'estar exclusivament en mans de la societat basca i dels seus representants elegits democràticament". "És un camí en el qual poden i han de participar totes les sensibilitats", ha matisat el dirigent nacionalista, que ha ofert la disposició del seu partit a "treballar-hi amb l'objectiu d'una Euskadi en pau i en llibertat".
Anar al contingut