Santa Coloma de Farners

JxCat i ERC es parteixen l'alcaldia de Santa Coloma de Farners després d'un ple tens

La germana del president Torra s'ha emportat, durant el ple del matí, la fotografia oficial de la sala de plens en protesta pel pacte entre JxCat i el PSC

RedaccióActualitzat

Un pacte d'última hora entre ERC i JxCat fa alcaldessa de Santa Coloma de Farners a Susagna Riera, que en dos anys cedirà la vara d'alcalde al candidat d'ERC, Joan Martí.

Les dues formacions han acordat aquest dissabte al vespre repartir-se l'alcaldia després de durs enfrontaments en el ple d'investidura de dissabte al migdia, que s'ha hagut de suspendre per les protestes d'alguns votants i davant l'alta tensió ambiental.

El ple de constitució s'ha suspès fins a les deu de la nit després d'una sessió matinal molt tensa. Ha estat llavors quan Susagna Riera, de JxCat, ha estat investida alcaldessa del municipi. No ho serà, però, durant tot el mandat, ja que, després de tota la jornada de negociacions, es repartiran l'alcaldia amb Esquerra.

Riera ha aconseguit la majoria absoluta amb 13 vots, dels 17 escons. Són els vots de JxCat, ERC i els independents d'ISC-IdS.

 

En un nou ple, que ha començat a les deu del vespre, JxCat i ERC han confirmat l'acord, mentre que el PSC ha lamentat que s'hagi "dinamitat" el pacte inicial, i n'ha fet directament responsable al president  Quim Torra.

De fet, la nova alcaldessa, Susagna Riera, també ha admès pressions del president Torra per canviar el primer pacte de govern que havia assolit:

"Aquesta nit el senyor Torra ha trucat perquè no li havia agradat el pacte i ha demanat que es pactés amb més forces independentistes".

 

 

"Ara serem un govern amb més persones. Serem 13 en comptes d'11", ha explicat l'alcaldessa, en referència al nou pacte amb ERC. Ella governarà al municipi durant els dos primers anys, i després ho farà el republicà Martí.
 

 


Un matí tens que ha acabat amb el ple suspès

El ple del matí havia d'investir Susagna Riera (JxCat) com a alcaldessa amb els suports del PSC i Independents per la Selva (ISC-IdS). La sessió, però, ha viscut interrupcions constants per part dels veïns, que no estaven conformes amb la decisió de Riera d'arribar a aquest pacte i fer fora el guanyador de les eleccions, el republicà Joan Martí.

Durant el discurs de Riera al ple matinal, la germana del president de la Generalitat, Montse Torra, ha despenjat la fotografia oficial del president de la Generalitat de la sala de plens en protesta per la decisió que havia pres la regidora.

En l'emissió del ple es pot veure el moment en què retiren el retrat:
 


En aquesta imatge es pot veure com la fotografia de Torra ja no presideix la sala al costat del retrat de Carles Puigdemont.

 

 

El president Torra aquest matí ha instat que s'havien de buscar pactes estratègics per a l'independentisme.


El representant d'Esquerra ha assegurat que el president Torra havia parlat amb les diverses candidatures per demanar-los que reconsiderin el pacte.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut