6 tripulants i un monitor baixen pel riu Noguera Pallaresa en una barca de ràfting
Ràfting a la Noguera Pallaresa (ACN/Marta Lluvich)

Ple del sector turístic al Pirineu i la Catalunya Central, mentre s'enfonsa a Barcelona

Els establiments confien en els visitants de proximitat i en les reserves d'última hora per salvar la temporada

Actualitzat

A les portes de l'agost, el sector turístic confia en els visitants de proximitat per salvar la temporada. Les reserves d'última hora compliquen les previsions, però també ajudaran a completar l'estiu. La situació, però, és molt diferent segons la zona.

Les restriccions per a l'arribada d'estrangers faran més difícil una bona temporada a les zones que depenen en gran mesura del turisme internacional. El sector veu complicat igualar les xifres prepandèmia, però alguns llocs milloraran l'ocupació de l'estiu passat.

El sector veu el mes d'agost com "una taula de salvació" per afrontar una tardor que auguren "molt dura".


El Pirineu, en nivells prepandèmia

El sector turístic de la demarcació de Lleida sí que confia igualar els nivells de l'estiu del 2019, quan va assolir un rècord absolut. Encaren l'agost amb bones perspectives, especialment a la muntanya, mentre que a la plana les xifres seran inferiors.

Al Pirineu es podria fregar el ple absolut, sobretot durant els tres primers caps de setmana d'agost. Els hotels estan entre el 80 i el 90%, segons la Federació d'Hostaleria de Lleida.

L'ocupació als establiments de turisme rural voltarà el 100%. La prohibició de grups de més de deu persones ha fet que es cancel·lessin algunes reserves, però s'estan cobrint amb grups més petits.

Les reserves als càmpings també mantenen un bon ritme arreu de les comarques de Ponent. Preveuen estar entre el 95 i el 100% la primera quinzena d'agost i en nivells també alts la resta del mes. Fa dies que no hi ha bungalous lliures per a l'agost, mentre que les zones d'acampada estan al 80%, però esperen que també s'acabaran omplint.

La majoria de turistes que visitaran aquest estiu les comarques de Lleida són catalans.

 

Ple del turisme rural a la Catalunya Central

Les perspectives per a l'agost a les comarques centrals són molt bones. Des de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, que agrupa les cases de turisme rural, tenen les reserves al 95%. El seu president, Oriol Baños, confia arribar a la plena ocupació.

"L'agost passat va ser un any excepcional i esperem tornar-hi a arribar i omplir els últims forats que queden."

La gran majoria de clients són de Catalunya, sobretot famílies i també grups d'amics. Les restriccions de la pandèmia els han obligat a flexibilitzar les reserves per adaptar-se a situacions imprevistes.

A l'Alta Anoia les reserves de cases rurals estan entre el 85 i el 90%. Hi ha qui ja ho va tancar fa temps i qui va més a última hora. La gran majoria són visitants catalans i un 10% són de l'estranger o d'altres punts de l'estat espanyol.


Optimisme a la costa gironina

A la Costa Brava, responsables de càmpings i agents turístics veuen la situació amb optimisme. Tot i això, tenen clar que no s'arribarà a nivells d'ocupació del 2019.

L'Associació Turística d'Apartaments de les comarques gironines preveu unes xifres d'ocupació superiors a l'any passat durant el mes d'agost. Remarquen que molts dels visitants van a última hora i això complica fer previsions.

A la Costa Brava centre, els hotels preveuen un agost amb ocupacions més elevades que l'estiu passat. Les últimes setmanes han detectat més reserves de turistes estrangers i això els anima a pensar que aconseguiran més bona ocupació.

Expliquen que el públic local ha respost positivament durant el juliol, fins i tot més que l'any passat, però que fa estades més curtes que els estrangers. La presència de visitants de Bèlgica o Holanda els permetria arrodonir la temporada d'estiu.

Bungalous al càmping Salatà de Roses (ACN/Aleix Freixas)

Els càmpings gironins depenen més dels visitants internacionals, però han vist com les reserves de clients holandesos han crescut les últimes setmanes. La pandèmia, durant la qual han tingut molta clientela local, ha ajudat a acostar els establiments als visitants catalans.

El sector turístic gironí també preveu poder allargar la temporada fins al setembre i octubre si el temps acompanya i recuperar una part del públic perdut al juliol.


Barcelona i la Costa Central no esperen remuntar

La capital catalana depèn en un 85% del turista estranger. "L'estiu està perdut", segons el director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals. L'any i mig de pandèmia ha estat "catastròfic" per al sector hoteler de la capital catalana.

"Cada nit, normalment hi havia unes 60.000 persones dormint en hotels a Barcelona i ara només n'hi ha unes 11.000."

En les últimes setmanes han notat un increment de visitants italians, alemanys i francesos, però el repunt és molt lent. "Els americans pràcticament no venen, els mexicans venen quan poden i els asiàtics directament no venen", lamenta Casals.

També a la costa del Maresme i el Baix Llobregat depenen dels visitants forans i esperen un estiu de mínims. En el millor dels casos hi ha reserves del 30%.

La falta de visitants estrangers afecta sobretot els destins que es beneficien de la proximitat amb la ciutat de Barcelona. El Gremi d'Hostaleria de Castelldefels assegura que el sector ha entrat en una dinàmica de "competència brutal" a base de preus molt rebaixats.

El Gremi del Maresme lamenta que la poca demanda d'enguany ha dut diversos establiments a mantenir les portes tancades a l'espera d'èpoques millors.

L'excepció de la Costa Central és Sitges, on es confia tenir millors xifres que l'any passat, tot i que lluny de l'època prepandèmia. En alguns moments esperen arribar al 80%.

Els càmpings de l'àrea metropolitana de Barcelona, on predomina el turisme català i espanyol, són optimistes, però els que depenen del visitant estranger han vist com s'acumulaven les cancel·lacions durant les últimes setmanes.

 

La Costa Daurada confia en el turisme espanyol

Els hotels de la Costa Daurada són els que més pateixen, perquè tenen sobretot turistes russos i britànics. Però la zona està esperançada amb el turisme espanyol i confia que una millor situació epidemiològica ajudi a "salvar la temporada".

Els hotelers assenyalen que el 60-65% d'ocupació els permetria "continuar vius". Els càmpings i els apartaments turístics aguanten millor. De fet, als càmpings de la demarcació, l'ocupació de bungalous i parcel·les es preveu que se situarà entre el 90 i el 95% a l'agost.

La platja de Salou, a la Costa Daurada, on confien en el turisme espanyol
La platja de Salou, a la Costa Daurada, on confien en el turisme espanyol (ACN/Ariadna Escoda)


Turisme de proximitat a les Terres de l'Ebre

Les previsions d'ocupació són "prudents però optimistes" a les Terres de l'Ebre. El turisme de proximitat ha apostat des de l'any passat per descobrir indrets com el Delta o l'interior de les comarques de Tarragona i l'Ebre.

L'any passat va ser difícil, però va portar molta gent a conèixer comarques com la Terra Alta, on el juliol ha estat més fluix del que s'esperava i confien arribar al 95% d'ocupació en masies i apartaments a l'agost.

Al delta de l'Ebre els allotjaments també estaran pràcticament plens a mitjans d'agost, i les reserves d'última hora poden animar la resta del mes.

ARXIVAT A:
Coronavirus Turisme
Anar al contingut