Consoles Playstation en una botiga de videojocs de Nova York
Consoles Playstation en una botiga de videojocs de Nova York (Reuters / Carlo Allegri)

Playstation vs Xbox, la guerra que amenaça els videojocs físics i preocupa el comerç

Els jocs al núvol són el que impulsa aquesta generació de consoles, en un procés que elimina costos de distribució

Iván GutiérrezActualitzat

Un negoci que la pandèmia no ha perjudicat, sinó que ha potenciat, és el dels videojocs. Sense la pompa ni la gentada d'anteriors estrenes, però, amb cues i revendes, aquest dijous ha sortit a la venda la PlayStation 5. Amb aquest llançament, s'obre la "guerra de consoles" entre Playstation i XBOX. O el que és el mateix: Sony i Microsoft.

A Barcelona, ni la situació sanitària ha evitat cues a primera hora. Tot just a les 10 del matí, en algunes botigues les divisions de videojocs ja havien facturat cinc vegades més que la mitjana.

Les primeres unitats s'han venut ràpidament i Sony ja ha explicat que, fins al Nadal, no n'hi haurà més. A la xarxa, s'està revenent la prereserva a un preu 200 euros superior a l'original.

 


La PlayStation 5 i la Xbox Series X representen una nova generació de consoles que pot acabar amb el format físic dels jocs. El sector dels videojocs mou milers de milions i evoluciona constantment.

Ara, les últimes consoles ja poden funcionar sense jocs físics. Els jocs al núvol són els que impulsa aquesta generació de consoles, en un procés que elimina costos de distribució. Això suposa una arma de doble tall per a les botigues: avui venen la consola, però demà no veuran ni un euro per cada joc digital.

 

Des de grans cadenes fins a les petites botigues de videojocs confessen la seva preocupació davant del gran impuls que han tingut els jocs digitals durant la pandèmia. L'aposta que fan companyies com Sony és clara i decidida, fent una versió especifica i més econòmica només per a jocs digitals. Microsoft també ha potenciat un sistema de subscripció propi. 

Grans cadenes de videojocs asseguren que el greuge econòmic que els pot suposar vendre cada vegada menys jocs és molt important, ja que una consola només es ven una vegada cada sis anys, en el millor dels casos. 

 

 

 

La botiga World Viceous de Barcelona es dedica a vendre jocs retro, però també de nous, i en tots dos casos veu problemàtic aquest pas de les companyies. Per una banda perquè, si aquesta tendència es consolida, les vendes físiques de videojocs nous es reduiran.

I de l'altra, Mario Nogués, gerent de la botiga, assegura que serà un problema de futur, ja que les unitats per vendre de segona mà cada vegada seran més escasses "arribarà un moment que, quan els jocs de PS5 siguin retro, hi haurà poques unitats".

 

De fet, Sony ja va plantejar fer que els jocs només es poguessin jugar a una sola consola en la seva vida útil, eliminant de facto el mercat de segona mà, clau de cadenes com "Game". Finalment, va desistir-hi pel gran sobresalt que podia suposar per a un públic objectiu encara acostumat als jocs físics, o com a mínim a un model híbrid.

En tot cas, qui pot donar l'estocada final als jocs físics és la "generació Fortnite", els joves actuals d'entre 7 i 14 anys, acostumats a jocs netament digitals.

 

Un acte d'Xbox, durant una fira tecnològica a Los Angeles
Un acte d'Xbox durant una fira tecnològica a Los Angeles (EFE / Mike Nelson)
ARXIVAT A:
Videojocs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut