La impressió d'un plat de patates braves amb tecnologia 3D
La impressió d'un plat de patates braves amb tecnologia 3D (ACN/Estefania Escolà)

Plats en 3D per recuperar el plaer de menjar per a les persones amb disfàgia

Un 15% de la població major de 65 anys té dificultats per empassar el menjar i això pot comportar problemes de nutrició

Actualitzat

Una paella triturada no seria una paella, però per a molts adults és l'única manera de menjar-ne. Una altra cosa és que la puguin gaudir com ho fan la resta.

Les persones amb disfàgia tenen dificultats per menjar, per deglutir, i han de recórrer als triturats i purés. Es pot acabar perdent el gust per menjar i derivar també en problemes de nutrició.

Es calcula que a Catalunya hi ha un 15% de persones més grans de 65 anys que tenen problemes a l'hora de mastegar i empassar aliments.

L'escola de cuina Joviat i la fundació Althaia, totes dues de Manresa, han aprofitat la tecnologia 3D perquè el menjar sigui més interessant i més bo per a aquestes persones. Han preparat un menú complet amb patates braves, croquetes, amanida, suquet de peix i arròs amb llet.

"Treballes els productes per separat i després els ajuntes i has de trobar les dosis", explica Dani Pons, professor de cuina d'aquesta escola de Manresa.

Una impressora amb l'aspecte d'un microones pot crear plats amb sabors diferenciats i amb una textura semblant a la mousse, perquè no hi hagi cap dificultat per empassar-s'ho. També permet donar-li un acabat bonic.

A vegades, una amanida pot ser un luxe inabastable per a persones com l'Antonio, que fa vint anys que té disfàgia:

"Una fulla d'enciam m'ennuega. En canvi, això baixa tan fi i és tan bo!"

 

"Quan t'adones que una persona feia vint anys que no s'havia posat mai una fulla d'enciam a la boca o no havia menjat mai una amanida, és per plorar", diu emocionat Dani Pons.

ARXIVAT A:
Gastronomia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut