La platja de Castelldefels ha augmentat la superfície dunar un 21% els últims set anys

Platges sense dutxes, més accessibles i amb més dunes a l'àrea de Barcelona aquest estiu

Les platges de Barcelona, Badalona, Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Montgat arrenquen la temporada
Redacció

Platges més sostenibles, més accessibles i, un any més, sense dutxes ni rentapeus per la sequera. Així es planteja la temporada alta de bany a la costa de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Són les platges de Barcelona, Badalona, Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Montgat, que l'any passat van visitar més d'onze milions de persones.

Mesures per estalviar aigua

Aquest estiu es mantenen les mesures excepcionals per reduir el consum d'aigua, si la situació de sequera no canvia. Són aquestes:

  • Dutxes i rentapeus tancats, tret de les platges de Barcelona, on en funciona un per platja. Això, segons l'AMB, suposa un estalvi d'aigua de més de 20.000 m³; en total, són 80.000 m³ de juny a setembre.
  • Neteja manual de mobiliari i instal·lacions. Segons l'AMB, fa dos mesos que es fa i ha permès estalviar més d'un 80% d'aigua, perquè es redueix al màxim l'ús de mànegues de pressió.
  • Renovació de claus de pas de totes les dutxes i rentapeus per limitar al màxim les possibles fuites d'aigua.
  • Control dels comptadors per tal de detectar i eliminar al màxim les pèrdues d'aigua.
A Barcelona, només funciona una dutxa per platja, com a mesura per estalviar aigua


Més dunes a les platges del delta del Llobregat

Les dunes actuen com a escuts protectors contra els temporals i com a reservori de sorra flexible a les platges. Per això, gestionar-les és una prioritat.

Malgrat la regressió estructural del litoral metropolità, en especial a Montgat, la superfície dunar ha crescut en algunes platges. Així, entre el 2013 i el 2020, les dunes de Castelldefels han crescut un 21%. Això són uns 49.709 m² . En el cas de Gavà, en aquests set anys, l'ecosistema s'ha incrementat gairebé un 15%, equivalent a 9.176 m².

Per contra, a les platges de Viladecans o el Prat de Llobregat, la superfície dunar s'ha reduït durant el mateix període, en 7.308 m² i 6.470 m², respectivament.


Més pèrgoles d'ajut al bany

En el conjunt de les platges metropolitanes, aquest estiu s'instal·len fins a 14 pèrgoles d'ajut al bany. Es tracta de plataformes modulars de 25 m2, amb fusta, estructura d'acer i sostre de vímet, que ofereixen ombra en un terreny pla, sense inclinacions, a les persones amb discapacitat que hagin d'esperar el servei d'ajuda al bany.

S'han invertit 315.000 euros en aquesta instal·lació, que s'afegeixen als 87.000 euros invertits en la renovació de 915 metres de passeres.

Tres platges per a gossos

En tot el litoral metropolità, hi ha tres platges amb un espai delimitat per a gossos. Hi ha tanques a la sorra i boies al mar per separar aquests espais, amb un control a l'entrada.

Aquestes platges són la de Llevant, de Barcelona; la de Gavà, i la de l'Estació, de Badalona.

La platja de Gavà és una de les tres que té un espai per a gossos (Ajuntament de Gavà)

Un refugi de la calor nocturna

Les platges cada cop estan més plenes també a les nits. Uns estius cada vegada més tòrrids, amb més nits tropicals, han implicat un canvi d'hàbits i usos de les platges. Els usuaris tendeixen a anar-hi en hores nocturnes i les fan servir com a oasis tèrmics, per fugir de les altes temperatures i la xafogor.

Per això, també s'han adequat els horaris del servei de neteja i s'ha incrementat la neteja manual de la sorra.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut