Plataformes de salut femenina fetes per dones: el boom de les femtech

A Catalunya hi ha 14 plataformes de benestar i salut per a dones, un sector que creix arreu del món

Cristina HerranzActualitzat

Projectes de salut femenina, fundats per dones, que utilitzen la tecnologia per oferir solucions en benestar i salut. Són les femtech. A Catalunya n'hi ha un total de catorze, cinc de les quals es van fundar el 2021.

Al "Valor afegit" fem una mirada a aquest sector encara incipient, però que creix amb força.

Actualment, al món hi ha 1.300 femtech, la majoria als Estats Units i a Europa.

Segons l'organització Biocat, que promou el sector de les ciències de la salut, el principal problema és la falta de finançament i de consciència social sobre projectes de salut femenina, apunta Sílvia Labé, directora de Comunicació, Màrqueting i Intel·ligència Competitiva a Biocat.


La menstruació: un tabú des de l'adolescència

Kiara és una acadèmia que assessora sobre temes de salut femenina fundada per Olga Shirokova. La plataforma compta amb 40.000 usuàries, la majoria d'entre 25 i 35 anys, i la seva raó de ser és acompanyar les dones perquè estimin i coneguin el seu cos.

Ofereixen tallers presencials i online, a càrrec de 22 especialistes i experts en salut femenina, com nutricionistes, ginecòlegs, psicòlegs o fisioterapeutes. Entre les activitats hi ha, per exemple, tallers sobre sexualitat i menstruació, amb l'objectiu de millorar el coneixement sobre la regla i analitzar com es viu a la nostra societat, per trencar el tabú que envolta aquesta etapa de la vida d'una dona.


També hi ha sessions online sobre endometriosi, a càrrec del doctor Francisco Carmona, referent mundial en endometriosi, que resol dubtes sobre aquesta malaltia.

L'endometriosi és una malaltia que afecta un 10% de les dones en edat fèrtil, i provoca trastorns físics, mentals i emocionals. Triga 8 anys a detectar-se i es recomana anar al metge tan aviat com la regla causi algun tipus de dolor, explica Carmona.

 

Els grans interrogants de la lactància

"Fa uns dies que tinc dolor al pit i crec que és mastitis", explica la Jennifer Casas. O "El meu fill té tres mesos i ara s'ha estancat en pes", assegura l'Aïna Gomis. Són algunes de les preocupacions de les mares lactants.

Justament per donar resposta a aquests dubtes i oferir assessorament, neix LactApp, una consultora virtual que acompanya la dona des de l'embaràs fins al deslletament.


Lactapp va néixer el 2016 de la mà de Maria Berruezo i Alba Padrós. referent mundial en la divulgació sobre lactància materna. Després de patir un greu accident de trànsit, la Maria va tenir problemes per continuar amb la lactància i va rebre assessorament de l'Alba. Va ser a partir de llavors que es van començar a construir els pilars de LactApp.

Ara ja són 24 treballadors i recentment han rebut diversos reconeixements internacionals. Setmanalment, atén 100.000 dones i, des que es va crear, ja ha resolt 19 milions de consultes automàtiques, arreu del món.

 

Menopausa: una etapa de dubtes per a moltes dones

La menopausa és encara un gran tabú. Hi ha moltes dones que la viuen amb por, dubtes i molta simptomatologia. Per donar informació i acompanyar les dones en aquest nou cicle vital, Domma organitza tallers amb experts i ofereix assessorament personalitzat.


Domma és la primera femtech del sud d'Europa que redefineix la maduresa, normalitzant i fent divulgació positiva d'aquesta etapa, i acompanyant la dona durant la menopausa. Domma redefineix la maduresa perquè es visqui de forma positiva.

ARXIVAT A:
EmpresaTecnologiaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut