Girona

Plàstic esmicolat, soterrat o penjat a les branques, el rastre del Gloria al riu Ter

Gairebé 15 dies després del temporal, voluntaris netegen la llera del Ter i hi troben tota mena de residus

Actualitzat

Gairebé 15 dies després del temporal Gloria, encara es continuen notant els efectes de la llevantada.

Aquest dissabte, a Girona, grups de voluntaris han fet una nova neteja de la llera del Ter i s'hi han trobat de tot. Aquesta és una primera llista feta sobre el terreny:

"Molt de plàstic, tovalloletes, una sola de sabata, roba, un carro de la compra..."

 

 

Amb el Gloria, la força de l'aigua s'ho va endur tot riu avall, però encara queda un munt de plàstic esmicolat, soterrat o penjat a les branques que s'afanyaven a treure els voluntaris que netejaven el tram del Ter a Girona.

 

 

Per Carol Coll, presidenta de l'Associació de Naturalistes de Girona, no n'hi ha prou de netejar i és urgent un canvi de model de vida i de consum.

"Si no canviem el model productiu i només ens dediquem a reciclar i a recollir, no avançarem. Nosaltres propugnem una transformació del model, perquè, si no, podríem estar recollint cada dia centenars de quilos de residus i no ens en sortiríem mai. Cal anar a l'arrel del problema."

 

L'Associació de Naturalistes de Girona, que ha organitzat aquesta neteja, ha publicat a la seva web les reflexions sobre els efectes del temporal al territori.

Entre altres coses, preveuen que, amb el canvi climàtic, aquests episodis de pluja intensa puguin ser més freqüents i, davant d'això, proposen un model urbanístic que consideri les zones inundables espais naturals on no es pugui construir.

També es mostren contraris a la neteja dels boscos de ribera, perquè "són hàbitats de gran importància ecològica", que mantenen les lleres dels rius estabilitzant el sòl, i eviten l'erosió i els impactes dels rius.

Veient la quantitat de plàstics que l'aigua ha arrossegat, els Naturalistes de Girona conclouen que la ciutadania encara no és conscient del gran impacte que provoquen a la natura:

"En aquest aspecte encara ens queda molta feina a fer per aconseguir, primer de tot, reduir el consum de plàstics, poder-los reutilitzar i per acabar poder gestionar d'una manera més eficaç el seu reciclatge."

 

 

De moment, aquest dissabte, han omplert molts sacs de runa amb els objectes més diversos.

ARXIVAT A:
Temporal GloriaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut