Membres de l'equip durant la feina de camp (Cindy Q. Tang)
Membres de l'equip durant la feina de camp (Cindy Q. Tang)

Plantes esteses pel planeta fa milions d'anys troben refugi al sud-est asiàtic

Anomenades sovint fòssils vivents, abans estaven esteses per tot el planeta

Xavier DuranActualitzat

Plantes que són com fòssils vivents. Així s'anomenen de vegades diverses especies botàniques que no han canviat des que van aparèixer a la Terra fa milions d'anys. I uns centenars d'aquestes espècies, desaparegudes a la major part del planeta, encara viuen a diversos llocs de la Xina i altres països de l'est asiàtic, com documenta un equip internacional de científics.

L'estudi, liderat per Cindy Q. Tang, de la Universitat de Yunnan, ha comptat amb la participació de Jordi López-Pujol i Sonia Herrando-Moraira, de l'Institut Botànic de Barcelona, un centre mixt del CSIC i l'Ajuntament de Barcelona. S'ha publicat a la revista "Nature Communications".

La clau de la supervivència d'aquestes 450 espècies és l'estabilitat climàtica continuada, com explica Jordi López-Pujol:

"Aquests refugis van gaudir de climes poc freds, amb temperatures hivernals que difícilment van baixar dels O °C. Això sembla bastant lògic, ja que aquestes espècies relictes es van formar en èpoques en què el planeta era un lloc molt més càlid".

En l'estudi es recopila el registre de tots els gèneres de plantes d'origen antic presents avui dia a l'est asiàtic que van gaudir d'una distribució molt més àmplia en èpoques passades. També es detallen les localitzacions de prop de 450 espècies relictes -que han sobreviscut a tots els fenòmens naturals.

Els prop de 3.200 registres fòssils dels gèneres relictes indiquen que una gran part estaven presents en les tres masses continentals de l'hemisferi nord (Àsia, Europa i Amèrica del Nord) fa milions d'anys. Algunes són extraordinàriament antigues, perquè van sorgir en el juràssic, fa entre 201 i 145 milions d'anys. Però gran part van desaparèixer. Això va passar abans a Amèrica del Nord, i a Europa algunes van existir fins a períodes més recents. Tot i això, moltes segurament ja no existien en el continent fa dos milions d'anys.

Alguns dels exemples més coneguts de fòssils vivents són el "Ginkgo biloba", un dels arbres més utilitzats en la jardineria urbana, i la "Metasequoia glyptostroboides", el parent asiàtic de les sequoies americanes. Presents abans a gran part de l'hemisferi nord, només han perviscut en alguns enclavaments muntanyosos de la Xina subtropical.

Protegir els refugis

El 98% dels gèneres relictes estudiats són llenyosos i majoritàriament són arbres caducifolis que formen part dels boscos que a dia d'avui es troben principalment entre les latituds temperades i tropicals de la Xina i el Japó. Solen estar en zones muntanyoses i associats a cursos d'aigua, barrancs, penya-segats i afloraments rocosos. En aquests hàbitats no han de competir amb espècies no relictes.

Segons els autors, el 2070, moltes àrees que potencialment podrien acollir aquestes espècies hauran minvat. Però és probable que, en conjunt, la superfície total sigui més gran.

Han identificat algunes zones de sud-oest de la Xina i del nord del Vietnam com a llocs que tindran un clima estable a llarg termini. Per això proposen que aquests llocs tinguin prioritat en les polítiques de conservació.

ARXIVAT A:
CiènciaEcologia
Anar al contingut