Talarn

Plantegen reciclar l'acadèmia militar de Talarn en la Universitat del Pirineu

Talarn, al Pallars Jussà, vol convertir-se en un centre d'estudis. Disposa de 700 hectàrees que podrien estar disponibles ben aviat. És l'espai que ocupa l'acadèmia militar, que sembla que té els dies comptats. La Plataforma per la Universitat del Pirineu considera que la continuïtat de l'Acadèmia és una utopia i per això proposen nous usos pel centre. Aspiren a convertir-lo en un espai per fer cicles formatius, estudis universitaris i escoles de Mossos i Bombers.

RedaccióActualitzat
L'ermita de Sant Sebastià, a Talarn, ha vist néixer la Plataforma per la Universitat del Pirineu, un grup que vol reciclar l'Acadèmia militar a la població en un centre d'estudis.

Tal com explica el seu promotor, Xavier Fornells, la continuïtat de l'Acadèmia està complicada, ja que podria ser víctima de retallades per estalviar despesa. Des del territori es planteja que cal buscar-li nous usos. Fornells afirma que no s'ha d'esperar a la confirmació oficial del tancament per començar a pensar en el futur.

Acadèmia General Bàsica de Suboficials (AGBS) ocupa 700 hectàrees amb una seixantena d'edificis entre aules, residències d'estudiants, equipaments esportius i fins i tot un museu. Per això, Fornells considera que el més lògic és fer-ne un ús educatiu.

La plataforma planteja estudis universitaris a través de la col·laboració amb les universitats catalanes i les universitats d'Euskadi, Navarra, Aragó i França. La idea és absorbir activitats com cicles formatius, estudis universitaris i escoles professionals de Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, policia o escoles esportives. A més, també s'hi podrien fer congressos, seminaris i escoles d'estiu.

El territori no es vol deixar perdre la infraestructura. De fet, la plataforma universitària no és la primera que es crea. Abans ja existia la Plataforma Acadèmia Sí, formada per ajuntaments i agrupacions empresarials i treballadors de l'Acadèmia. La idea de les dues associacions és evitar que el centre quedi tancat i es degradi sense donar-li sentit.

La Plataforma per a la Universitat del Pirineu ha iniciat una recollida de signatures i té previst entrevistar-se amb els alcaldes de la zona i les diferents formacions polítiques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut