Barcelona

Planeta seguirà celebrant a Barcelona el seu premi anual

RedaccióActualitzat

El Grupo Planeta preveu, de moment, seguir fent a Barcelona la celebració del seu premi de novel·la, el que té millor dotació econòmica de les lletres espanyoles, ha declarat aquest dissabte el president Josep Creuheras, en ser preguntat en roda de premsa.

En presentar detalls del LXVI Premi Planeta de Novel·la que es lliurarà el diumenge al Palau de Congressos de Catalunya, ha dit que el trasllat de la seva seu social a Madrid per la situació política a Catalunya no preveu un canvi de la gala anual que es fa aquest diumenge amb motiu de la festivitat de Santa Teresa.

El palmarès va fer les tres primeres edicions a Madrid, i després es va traslladar a la capital catalana: "La nostra intenció és seguir fent-ho a Barcelona", encara que ha afegit que fa sis mesos no tenia cap intenció de canviar la seu social del grup.

Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, digués el dimarts en el Parlament que assumeix que Catalunya ha de ser Estat i plantegés suspendre'l unes setmanes per dialogar, el consell d'administració del grup va decidir traslladar el seu domicili social a la capital espanyola per motius d'"inseguretat jurídica" en cas de proclamar-se la independència.

El grup va considerar necessari traslladar la seva seu social fora de Catalunya "per protegir els interessos dels seus accionistes, dels seus empleats i del projecte empresarial", encara que va garantir que això no implicarà un moviment d'empleats, ja que el grup compta amb seus operatives en diverses ciutats d'Espanya.

Com a "reflexió personal", Creuheras ha apuntat que "la base per resoldre aquest conflicte" ha de ser "la democràcia forta i madura en què vivim", "amb respecte a la llei i des de la llei".

"Hi ha un acord sobre la creació d'una comissió que pugui revisar la Constitució que obre una via que recomano, i apel·lo al diàleg i als polítics que intentin des d'aquest marc que fa mesos era impensable i que cal explorar i ens pot portar a la solució del conflicte", ha subratllat el president del grup.

Creuheras ha afegit que creu "en els polítics que tenim" i que "encara" s'està a temps "de dialogar i d'arribar a un acord".

El Planeta del 2017

A la taula presidencial, probablement acompanyaran Creuheras la presidenta del Congrés, Ana Pastor; el conseller de la Generalitat d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, el conseller de Cultura, Lluís Puig, i el secretari d'estat de Cultura, Fernando Benzo.

El palmarès ha batut aquest any un rècord d'originals presentats, amb un total de 634. És la primera vegada que se supera la línia de més de 600 novel·les aspirants a emportar-se els 601.000 euros del premi guanyador i els 150.250 per a l'obra finalista.

Segons va anunciar la firma aquest dilluns, entre els deu títols i autors de les obres hi ha "El astrónomo", de Heinrick von Kügel (pseudònim); "És que tinc gana", de María Eugenia Mayobre Jahn, i "La nova vida de Penélope", de Bella Linardi (pseudònim).

També són finalistes "Primera parte", d'Antolín Sánchez Lancho; "Mujeres rotas", de Voli aquestes povi (pseudònim); "La isla de las musas", de Ricardo Pedreira Ulloa (pseudònim), i "El infierno bajo la piel", de Jesús Miguel Martínez.

I finalment, figuren "La montaña artificial", de Victoria Goodman (pseudònim), "A la sombra de una mentira", de M. Palma Medina, i "Una fea encantadora", d'Eva Florència Benavidez.

El jurat del premi l'integren Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales.

Planeta, primer grup editorial

Planeta és el primer grup editorial i de comunicació espanyol de capital familiar que lidera una oferta sobre cultura, formació, informació i entreteniment audiovisual.

Des de la fundació d'Editorial Planeta a Barcelona per José Manuel Lara Hernández, el 1949, el grup s'ha convertit en una multinacional amb presència especialment destacada a Espanya, França, Portugal i Amèrica Llatina.

Lidera el mercat editorial a Espanya i a Amèrica Llatina, i compta amb més de cent segells editorials que abasten tots els gèneres literaris i un catàleg de més de 15.000 autors espanyols i estrangers, clàssics i contemporanis.

Les vendes en llibreries de Planeta han caigut un 25% a Catalunya

El president del Grup Planeta, José Creuheras, ha reconegut aquest dissabte que el conflicte polític que es viu a Catalunya ha portat a un descens de les vendes d'un 25% en les llibreries que pertanyen al grup d'empreses, en què l'afluència de públic ha caigut fins a un 50%.

Anar al contingut