Plácido Domingo no actuarà a l'òpera de Nova York arran de les acusacions d'assetjament
Plàcido Domingo ha anunciat que no actuara més a l'òpera de Nova York (Reuters/Shannon Stapleton)

Plácido Domingo no actuarà a l'òpera de Nova York arran de les acusacions d'assetjament

El tenor espanyol ha anunciat la seva retirada del Met el dia abans d'estrenar un muntatge de "Macbeth"

RedaccióActualitzat

Plácido Domingo no actuarà més a l'òpera de Nova York. El tenor i els responsables de la Metropolitan Opera així ho han acordat arran de les acusacions d'assetjament sexual fetes públiques recentment per fins a quaranta dones.

El tenor espanyol, de 78 anys, havia d'actuar aquest dimecres en l'estrena de l'òpera "Macbeth", de Verdi, però ja no ho farà.

L'última actuació de Domingo a la Metropolitan Opera de Nova York, segons ha comentat ell mateix en un comunicat, ha estat l'assaig de vestuari d'aquest "Macbeth" que finalment no estrenarà.

"Estic feliç,  als 78 anys, d'haver estat capaç de cantar el meravellós paper protagonista en l'assaig de vestuari de "Macbeth", que considero la meva última actuació a l'escenari del Met. Estic agraït a Déu i al públic pel que m'han permès assolir aquí a la Metropolitan Opera."


L'assaig es va fer dissabte i, quan va acabar, segons explica el diari The New York Times, diversos integrants de l'orquestra i el cor van reunir-se amb el director general, Peter Gelb, per expressar-li el seu malestar per la presència de Domingo i per la imatge que això projectava sobre la política del Met de lluita contra l'assetjament sexual.

 

El tenor espanyol, de 78 anys, el maig de l'any passat a Nova York (Reuters/Shannon Stapleton)

 

En el comunicat, enviat precisament al The New York Times, Domingo explica els motius de la seva retirada i agraeix al teatre que s'avingués a acceptar-la.

"Encara que rebutjo fermament les recents acusacions fetes contra mi, i em preocupa l'ambient en què la gent és condemnada sense el degut procés, després de reflexionar penso que la meva aparició en aquesta producció de "Macbeth" hauria desviat l'atenció del treball dur dels meus companys tant a l'escenari com entre bastidors. Com a resultat, he demanat retirar-me i agraeixo a la direcció del Met per amablement acceptar la meva petició."


La Metropolitan Opera també ha emès un comunicat confirmant l'acord amb el tenor.

"La Metropolitan Opera confirma que Plácido Domingo ha acceptat retirar-se de totes les futures actuacions en el Met, amb efecte immediat. El Met i Domingo estan d'acord que ell havia d'apartar-se."


Les primeres acusacions d'assetjament sexual contra Plácido Domingo les va fer públiques, aquest agost, l'agència Associated Press, recollint el testimoni de nou dones, vuit cantants i una ballarina, que denunciaven fets ocorreguts els anys vuitanta. La majoria explicaven que havien rebut pressions per tenir relacions sexuals a canvi de feina o que n'havien perdut per no cedir a les pretensions del tenor. Algunes també explicaven que el tenor els havia ficat la mà sota la faldilla o els havia fet petons per força.

 

Domingo, el 13 de juny de 2018, en una actuació a Moscou prèvia al Mundial de futbol (Reuters)

 

El mes de setembre es van saber noves acusacions, d'onze dones més, professionals de la música que havien coincidit amb Domingo en algun moment de la seva carrera.

Fins ara, les acusacions d'assetjament sexual contra Domingo ja li havien suposat la cancel·lació de tres actuacions als Estats UnitsLes dues primeres, amb l'Orquestra de Filadèlfia i a l'òpera de Sant Francisco, van ser anunciades l'endemà de fer-se públics els primers testimonis. Una tercera, a l'òpera de Dallas, va arribar quan es va saber el segon bloc d'acusacions. 

Encara als Estats Units, l'òpera de Los Ángeles, de la qual Domingo és director, va anunciar l'obertura d'una investigació.

 

Ovació tancada a Plácido Domingo a Salzburg aquest agost, després de les acusacions d'assetjament (EFE)

 

A Europa, per contra, Domingo ha fet algunes actuacions amb posterioritat a les acusacions. El 25 d'agost, 10 dies després d'haver-se conegut els primers testimonis, el tenor va ser ovacionat a Salzburg

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Música
Anar al contingut