Pla pilot per prevenir la intolerància a les aules, clau per combatre els delictes d'odi
Els Mossos l'han assajat a l'Institut Santiago Sobrequés de Girona per fer detecció precoç dels casos d'odi, i la intenció és estendre'l a instituts de tot Catalunya
Desactivar els delictes d'odi abans i tot que es produeixin. La prevenció és el gran repte. I això és el que han fet precisament, l'Ona Domènech, la Vinyet Capdevila i el Dimitri Fesenko.
Són estudiants de l'Institut Santiago Sobrequés, de Girona. Els seus companys de classe els van escollir per ser els abanderats del projecte "Diversitat, de tu a tu", ideat pels Mossos d'Esquadra. Una exalumna del centre i que ara és agent de la policia, Sònia Alcàrria, ha estat l'encarregada de guiar-los.

Comentaris o bromes poden ser la base de la discriminació
"Fa molts anys que els Mossos han apostat per la prevenció", explica Alcàrria, que ara treballa a l'Oficina dels Mossos de Relacions amb la Comunitat.
El cos ha fet gairebé 250 xerrades i tallers sobre delictes d'odi i discriminació, segons les dades que va donar al Parlament el conseller d'Interior.
Però el programa que han assajat a Girona és diferent: són els estudiants els encarregats de detectar incidents i intentar gestionar-los.
Se'ls forma perquè sàpiguen identificar l'islamofòbia, l'antisemitisme, l'LGTBI-fòbia, la xenofòbia, el racisme, l'aporofòbia...
"Han de canviar el xip" i detectar comentaris o bromes que es normalitzen i poden ser la base de futures situacions de discriminació. Alcàrria assegura que, amb les xarxes socials, el problema s'ha agreujat, perquè és més fàcil insultar i humiliar.

Moltes víctimes no saben que ho són
La idea darrere el programa "Diversitat, de tu a tu" és que, cada vegada més, els joves sàpiguen què s'ha de fer i sàpiguen quan han de demanar ajuda.
"Han de ser conscients dels seus drets i de quines conductes són correctes o no", insisteix Zaira Vallès, mossa de la recent estrenada Oficina de Delictes d'Odi i Discriminació.
Moltes vegades les víctimes no saben ni tan sols que són víctimes, puntualitza la seva companya Alcàrria:
"L'observació, la detecció i l'acompanyament és primordial. La víctima és més víctima si se sent sola".
Atenció de proximitat
Quan la Sònia Alcàrria es passeja amb l'uniforme pel seu antic institut li venen records de joventut, mentre als alumnes d'avui els imposa respecte. Els mossos i el personal docent són figures d'autoritat.
Per això, la policia ha fet un pas més per fer arribar el seu missatge de manera més eficient, implicant els joves. I al centre n'estan molt satisfets.
El director de l'institut, Joan Cumeras, destaca que l'Ona, la Vinyet i el Dimitri s'han pogut acostar als nois o noies sense que tinguessin la percepció que els estaven renyant.
Detecció precoç per frenar conflictes
El confinament va interrompre el projecte però, finalment n'han pogut fer un balanç. Els estudiants valoren "molt positivament" l'experiència.
Reconeixen que al seu centre no hi ha grans conflictes, però van rebre un cas d'assetjament a un alumne al qual "discriminaven i insultaven".
Van actuar i van aconseguir frenar-ho. "Ha sigut molt important estar formats per ajudar a conscienciar que el que han fet no era correcte", explica l'Ona.
Hi han hagut de posar empatia, capacitats i sensibilitat.

Gràcies a la seva intervenció "el problema de convivència es va resoldre i va portar tothom a respectar tothom", diu el director. "Els centres hem de tallar-ho abans que això es desenvolupi".
Cumeras destaca que la figura és molt important perquè se n'haurien adonat "massa tard". Tenir un petit grup d'alumnes formats per detectar i desactivar l'odi, permet que el problema aflori i que no hagi d'intervenir l'equip directiu.
"És fantàstic", diu la cap d'estudis, Montse Barrio. En comptes d'adreçar-se a ella, els alumnes es dirigeixen directament als seus companys referents.
Només si és realment necessari, intervé l'equip directiu o, fins i tot, la policia. Un dels objectius, explica Alcàrria, és precisament que els casos no degenerin i s'acabin cometent delictes.
Per tant, que no arribin davant la policia. Cumeras es mostra molt esperançat amb la idea d'estendre l'experiència arreu del país:
"Estic convençut que evitarà patiment i alguna mort".

Per donar solemnitat i subratllar la importància del pla pilot que s'ha engegat a l'IES Santiago Sobrequés, el caporal de l'Oficina de Delictes d'Odi i Discriminació dels Mossos, Joan Miquel Martínez, s'ha desplaçat a Girona.
Ha volgut felicitar personalment els alumnes i el centre, i agrair-los que hagin col·laborat la policia en la prevenció. "Gràcies al seu esforç, el taller s'impartirà a centres de tot Catalunya". Una mostra més que la millor vacuna contra el virus de l'odi és la prevenció.
