Un helicòpter sobrevola l'incendi de Sierra Bermeja, a Màlaga
L'incendi de Sierra Bermeja, a Màlaga, al setembre (Europa Press / Álex Zea)

Pla per prevenir els incendis de sisena generació que amenacen els boscos catalans

La Generalitat destinarà 72 milions en quatre anys per fer front a l'emergència climàtica, que fa que els boscos siguin vulnerables al foc

RedaccióActualitzat

Preparar els boscos de Catalunya per fer front a l'emergència climàtica, que els fa més vulnerables al foc. És l'objectiu de la Generalitat, que multiplicarà per sis el pressupost destinat a la prevenció d'incendis forestals els pròxims quatre anys. En total, s'hi invertiran 72 milions d'euros fins al 2025, 18 cada any.

Sobretot, s'intervindrà en els 34 grans massissos amb massa forestal més densa obrint pistes, aclarint els arbres i instal·lant punts de reserva d'aigua.

Tot plegat, per plantar cara als anomenats incendis de sisena generació, que estan considerats una amenaça global. Són focs forestals que, per la seva velocitat i intensitat, estan tècnicament fora de la capacitat d'extinció d'un cos de bombers.

A la presentació del pla, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rurals, Teresa Jordà, ha dit: "Necessitem tenir un país preparat per als incendis forestals, amb un paisatge que ajudi i faci possible que es puguin apagar". Per aconseguir-ho, "és imprescindible la gestió forestal".

La consellera Teresa Jordà ha estat l'encarregada de presentar el pla
Teresa Jordà a la presentació del pla (ACN/Eli Don)

Un dels punts destacats del pla és que le finques privades podran optar a ajuts, per un import global de 5 milions d'euros. El 75% de la superfície forestal de Catalunya es troba en mans privades.
 

La serra de Collserola, un dels indrets de risc

En aquest reportatge de TV3, es posa un exemple de territori de risc de patir un d'aquests macroincendis: el parc de Collserola.

Alguns estudis l'assenyalen com un dels indrets amb risc de patir un incendi molt ràpid i virulent, propiciat per l'emergència climàtica: amb més sequeres i temperatures més altes, que podria cremar la serra en qüestió d'hores.

De fet, els dies en què se superen els 30 graus a la zona de Collserola s'han triplicat en 10 anys. Això es dona en altres indrets de Catalunya, però Collserola està situada enmig de la zona més poblada del país.

En un any, ha registrat més de sis milions de visitants. I com que els 60% de l'origen dels incendis són les activitats humanes, el risc és molt alt.

Un dels elements que podria frenar els incendis seria afavorir un paisatge de mosaic, amb més agricultura i ramats que netegin el sotabosc.

Amb la preocupació, també han crescut les associacions, com ara l'associació Collserola Pagesa, que aglutina una quinzena d'agricultors. Treballen conjuntament amb l'associació Collserola Paisatge Viu per iniciar un projecte de ramat de rucs per netejar el sotabosc.

Bombers a Collserola
Un incendi a Collserola, l'abril del 2021 (ACN/ Raquel Navarro/Nerea Colomé)

Cap al 1950, Collserola tenia un equilibri més adequat entre la part forestal i l'agrícola. La part conreada era d'un 20% del parc, però ara el percentatge és només de l'1,6%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut