Mapa dels nous CUAP, centres d'urgències d'atenció primària
Mapa dels nous CUAP, centres d'urgències d'atenció primària
Barcelona

Salut es proposa reduir els pacients que passen més de 24 hores a urgències

És la principal mesura d'un pla que també preveu dues noves línies telefòniques d'atenció pediàtrica i de salut mental

RedaccióActualitzat

Combatre la saturació dels serveis d'urgències és l'objectiu principal del nou Pla Nacional d'Urgències 2016-2020 que s'ha presentat aquest dijous. Un pla que també vol "reeducar els pacients" per tal que sàpiguen quin és el millor lloc on els poden atendre i que pretén aconseguir abans de quatre anys uns serveis d'urgències de "més qualitat i més adaptats a la demanda i al territori".

A més, Salut es proposa reduir un 10%, en un any el nombre de pacients que passen més de 24 hores a urgències, i que d'aquí 4 anys no hi hagi cap malalt que superi aquest temps d'espera.

Cinc CUAP nous
Per aconseguir-ho, el Departament de Salut crearà cinc CUAP, els ambulatoris on es poden atendre urgències com ara una fractura lleu o una grip, que són el 50% dels casos que actualment encara omplen les sales d'espera de les urgències hospitalàries. Aquests centres estaran oberts dia i nit.

Atenció pediàtrica telefònica i a la salut mental
Per descongestionar aquests espais també implantarà una nova línia telefònica d'atenció pediàtrica les 24 hores durant tot l'any i una altra d'atenció a la salut mental, que permetran derivar cada cas als dispositius més adequats en funció de la gravetat.

Nou suport als malalts crònics
Es crearan també tres nous equips de suport als malalts crònics i una unitat específica d'atenció al malalt fràgil. Aquests pacients són els que acostumen a visitar més els serveis d'urgències i l'objectiu és reduir el nombre d'ingressos.

Més atenció domiciliària i hospitalització a casa
En l'àmbit que afecta la gent gran, es potenciarà l'atenció domiciliària i l'hospitalització a casa, un servei que també es farà a les residències de la tercera edat. El pla també preveu la creació d'un equip especialitzat en trasllats de pacients crítics.

Les xifres
Els hospitals van atendre l'any passat prop de tres milions i mig d'urgències i la meitat van ser de baixa complexitat. El pla d'urgències preveu la inversó de 34 milions d'euros per millorar les urgències dels hospitals de Granollers, Parc Taulí de Sabadell i Vall d'Hebron. També s'invertirà 1 milió d'euros en centres d'urgències d'atenció primària, com el de Gràcia.

Per als pacients crítics, s'activarà, entre altres recursos, un helicòpter medicalitzat, també de nit. I es crearà una app de CatSalut per a smartphones i tablets on s'informarà dels serveis d'urgències disponibles i el temps d'espera dels centres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut