Barcelona

Piqué participarà en els pactes nacionals que vol consensuar Montilla i demana afegir-ne un sobre seguretat

La roda de contactes del president de la Generalitat, José Montilla, amb els líders de l'oposició ha continuat aquest dimarts amb el president del PPC, Josep Piqué. La mà estesa que va allargar la setmana passada a Artur Mas (CiU) també l'ha ofert al líder popular perquè s'afegeixi a tres grans pactes nacionals sobre immigració, habitatge i investigació. Piqué ho ha acceptat però en vol més. Com ja va demanar Mas, també el líder del PPC vol participar en el desplegament de l'Estatut des dels organismes ja existents al Parlament. I encara una altra cosa: Piqué ha insistit en la necessitat de reforçar la seguretat ciutadana arreu de Catalunya.

Actualitzat
La història s’ha repetit a Palau. Si la setmana passada el president de la Generalitat, José Montilla, feia una primera presa de contacte amb el cap de l’oposició, Artur Mas, amb una actitud de “mà estesa” per aconseguir que CiU se sumés a tres pactes nacionals que proposa el govern, aquest dimarts ha fet el mateix amb el president del Partit Popular de Catalunya, Josep Piqué. Piqué acceptarà participar en l’elaboració dels pactes nacionals per impulsar polítiques d’habitatge, d’immigració i d’investigació. I també ha afegit dos capítols més en aquestes grans polítiques: infraestructures i educació. Les previsions d’acord que ha fet Piqué en relació amb aquests temes és que en habitatge i en immigració les posicions són “molt distants”, però manté la porta oberta a arribar a enteses en les altres carpetes.

A més, Piqué vol ser present en el desplegament de l’Estatut, però l'executiu va deixar clar, per activa i per passiva, que aquest negociat correspon només als governs i que la resta de partits polítics no hi tenen cabuda. Piqué ha dit “comprendre perfectament” que Montilla es negui que els partits que no són del govern no formin part de les comissions Estat-Generalitat, però ha desaprovat la proposta del president després de la reunió amb Mas, de crear un consell d’impuls i seguiment del desplegament de l’Estatut on els partits de l’oposició consensuïn la posició del govern. Piqué no ho creu convenient i diu que l’àmbit adequat per buscar el consens és la comissió d’Afers Institucionals del Parlament. Amb tot, assegura que si s’arriba a crear el nou organisme “no ens n’automarginarem”.

Seguretat ciutadana

Piqué, d’altra banda, ha remarcat la necessitat que Catalunya es doti d’unes polítiques de seguretat ciutadana realment efectives arreu del territori. La creixent psicosi entre alguns ciutadans del país davant les recents onades de robatoris ha portat Piqué a recomanar no donar respostes burocràtiques a través d'estadístiques; també ha posat en qüestió el calendari del desplegament dels Mossos. En aquest àmbit, ha demanat a Montilla que ampliï la seva oferta de pacte, ja que és una qüestió que, segons les enquestes, preocupa els ciutadans. Pel conseller de la Vicepresidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha tornat a fer de portaveu, Montilla ha tancat la porta a crear un gran pacte nacional en aquest àmbit i insisteix a adherir-se al decàleg proposat pel conseller Saura per fer front conjuntament al repte de la seguretat ciutadana.

Piqué, que ha admès que amb l’actual president de la Generalitat és més fàcil parlar de coses concretes, ha agraït una actitud oberta de Montilla a l’hora de buscar possibles consensos en matèria, justament, de seguretat. Però reconeix que sobre la base que Joan Saura comandi la conselleria d’Interior serà difícil arribar a acords.

Sobre les lleis de creació de l’Agència Tributària, de la creació del consell de garanties estatutàries i de modificació dels càrrecs de govern per crear la figura del vicepresident, Piqué ha dit que el president li ha fet arribar l’esborrany de les lleis i s’ha compromès a estudiar-les abans de pronunciar-s’hi definitivament.
Anar al contingut