Els tres premiats amb el Nobel de Química 2016
Els tres premiats amb el Nobel de Química 2016
Sto

Pioners de la nanotecnologia, premiats amb el Nobel de Química

L'acadèmia de ciències sueca ha atorgat el premi a tres químics que s'han dedicat a construir "les màquines més petites"

RedaccióActualitzat

Tres premiats i una disciplina: la nanotecnologia. L'acadèmia de ciències de Suècia que atorga els premis Nobel ha fet públic aquest dimecres que ha escollit el francès Jean-Pierre Savage, el britànic que treballa als EUA J. Fraser Stoddart i l'holandès Bernard L. Feringa com a guanyadors del Premi Nobel de Química 2016.

Tots tres han dedicat les seves carreres a desenvolupar tècniques nanotecnològiques per aconseguir construir "les màquines més petites", com ha destacat el portaveu de l'acadèmia sueca, Göran Hansson. Són tècniques que permeten construir elements a escala molecular.

"Les màquines més petites possibles"

A Savage l'han premiat perquè va crear la tècnica per reunir molècules al voltant d'un ió de coure i va aconseguir els elements de construcció més petits possible. Fraser Stoddart perquè va aconseguir crear molècules de formes precises que poguessin encaixar entre elles i transmetre així moviment. I Feringa perquè va liderar la recerca que va dissenyar i sintetitzar una molècula que girava, i que s'ha considerat el primer motor molecular.

Gràcies a la feina de tots tres, doncs, s'han pogut començar a construir les anomenades màquines moleculars. El portaveu de l'acadèmia, convençut que la nanotecnologia ha d'aportar molts "esdeveniments emocionants" els pròxims anys, ha destacat:

"El motor molecular està ara en el mateix estadi que el motor elèctric el 1830, quan els científics van aconseguir fer funcionar diverses manetes giratòries i rodes, sense saber que això portaria als trens elèctrics, a les rentadores o als ventiladors."

Anar al contingut