Barcelona

Pionera reconstrucció de pit per recuperar sensibilitat després d'un càncer de mama

L'Hospital de Sant Pau assaja, per primer cop a Espanya, una nova tècnica transplantant teixits d'altres parts del cos

Actualitzat

Una nova tècnica de reconstrucció mamària permet retornar la sensibilitat al pit operat de les dones.

A més de reconstruir la forma de la mama que s'ha tret per un càncer, en poc temps moltes pacients podran recuperar la sensibilitat del pit, tenir-hi tacte, notar l'escalfor o el fred.

Aquest dijous es farà per primera vegada a Espanya una intervenció d'aquest tipus. L'operació es retransmetrà en directe des dels quiròfans de l'Hospital de Sant Pau per a especialistes de tot el món.

Jaume Masià, director del Servei de Cirurgia Plàstica de Sant Pau, explica que consisteix a extreure teixit propi de la pacient per unir els nervis i els vasos sanguinis.

"Agafem aquest teixit amb una artèria i una vena i, a més a més, traiem un nervi o dos sensitius, és a dir, els nervis que nodreixen la sensibilitat en aquest teixit. Aquests nervis els connectem als nervis intercostals anteriors i laterals que són els que nodrien la sensibilitat al que era la mama original."

 

Quan es reconstrueix amb teixit de la mateixa pacient, generalment de l'abdomen, es poden connectar els nervis i aconseguir aquesta sensibilitat. Ja es fa als Estats Units i en algun país d'Europa, com Finlàndia o Holanda.

"Aquests nervis els dissequem, els busquem, els tallem i aleshores els portem aquí i els connectem, un de la panxa amb el del tòrax, un altre de la panxa amb el del tòrax del mig, i reconnectem."

Ja només quedaria un pas, que seria restablir com a zona erògena el mugró i l'aurèola.

Notícia relacionada: Identifiquen una proteïna que impedeix l'expansió de les cèl·lules del càncer de mama

Aldona Spiegel és directora de Reconstrucció Mamària Hospital de Houston i explica com d'important és per a les dones recuperar la sensibilitat.

"Algunes dones consideren la recuperació de la sensibilitat l'aspecte més important de la reconstrucció del pit. Tenim un repte per ser capaços d'oferir això als pacients: ara ho incorporarem als protocols."

Aquesta tècnica s'ha presentat dins el Barcelona Breast Meeting, una trobada internacional organitzada per l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar.

 

Notícia relacionada: "Coneix les teves llimones", una campanya per saber detectar el càncer de mama

Des d'aquest dimecres fins a l'11 de març, més de 300 especialistes analitzaran els nous avenços en cirurgia de mama, oncoplàstica i reparadora, i es parlarà sobre com fer que arribi a països emergents.

Notícia relacionada: La mortalitat per càncer de mama disminueix un 2,6% cada any

El càncer de pit és el que més es diagnostica en dones a Espanya. El 2017 n'hi va haver més de 26 mil casos.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut