Pinyons encara més cars per l'atac de la xinxa americana als pins

En només tres anys s'han collit un 60% menys de pinyons i el sector busca alternatives més econòmiques, sobretot a la Xina

RedaccióActualitzat

La producció de pinyes i pinyons cau en picat als boscos catalans de tot el país, però sobretot a les comarques de l'Alt Empordà, la Selva, el Maresme, el Garraf i Osona. En només tres anys s'han collit un 60% menys de pinyons, i les previsions són que la xifra continuï baixant.

La plaga que afecta els pins i fa disminuir dràsticament la producció de pinyons té una altra conseqüència: ha disparat el preu del pinyó del país. En molts comerços ja frega als vuitanta euros per quilo i tot apunta que encara s'encariran més.

 

La xinxa americana sobre una pinya

 

Combatre la plaga de xinxa americana

Primer es creia que el dràstic descens de pinyes i pinyons tenia a veure amb la sequera dels últims anys. Però els experts han descobert que el principal culpable és un insecte arribat de la costa oest dels Estats Units: la xinxa americana, que es va detectar per primer cop a Catalunya el 2003 i que ja afecta pinedes de tota la península Ibèrica.

Fa set anys, es van començar a notar els efectes tan negatius d'aquesta bestiola, que perfora les pinyes per menjar-se'n el pinyó. L'estan estudiant tècnics de l'IRTA en una finca de Caldes de Montbui. I els resultats són dramàtics.

 

Tècnics de l'IRTA estudiant els efectes de l'insecte a Caldes de Montbui

 

En tres anys, els arbres que no estan completament protegits amb malles perden més de la meitat de la producció. Les gàbies enormes per a pins no són una solució que es pugui traslladar a tot un bosc.

Gàbies enormes per a pins en un bosc

 

De fet, els experts creuen que els arbres forestals tenen molt mal pronòstic i que l'única possibilitat de salvar el pi pinyer passa per plantar-los en finques agràries, com es fa amb les pomeres. Neus Aletà, investigadora de l'IRTA, creu que s'haurien de fer tractaments per controlar l'insecte.

 

"Amb aquestes condicions sí que ens podem plantejar la possibilitat de fer tractaments. Perquè existeixen productes que podrien controlar l'insecte, però no estan homologats encara, i amb això és amb el que estem treballant ara".


Les dades de l'Observatori Forestal són molt preocupants. Fins fa poc, la producció de pinyó amb closca rondava les tres-centes tones anuals. Ara, les xifres han caigut en picat. Fa dos o tres anys que amb prou feines s'arriba a la trentena.

 

Malles on es guarden les pinyes


Aquesta plaga dels pins s'afegeix a d'altres problemes que ja s'arrossegaven, com la deixadesa dels boscos o el furtivisme. Josep Maria Tusell, propietari forestal, explica que el pinyó ha perdut tot el valor.

 

"Abans el pinyó tenia un valor. La meva àvia, nosaltres, als estius anàvem pel bosc i recollíem pinyons i ens en donava una pesseta per a un pot de Nescafè d'aquells d'abans. I ara jo no en faig cap aprofitament, del pinyó."


Joan Rovira, gerent de la Cooperativa Forestal de Catalunya, creu que s'hauria de mecanitzar la producció i comercialitzar-la amb condicions.

 

"Abans sí que eren uns ingressos complementaris per a les finques i, actualment, com que el sistema d'aprofitament és el mateix que el segle passat i costa molt perquè les pinyes s'abasten manualment, el propietari acaba sense treure'n cap tipus de rendiment. I és bàsic agrupar-nos i treballar plegats per poder mecanitzar la producció i comercialitzar-la amb condicions."


A Catalunya hi ha més de trenta mil hectàrees de pi pinyer. La majoria són a l'Alt Empordà, la Selva, el Maresme, el Garraf i Osona. Dos terços d'aquests arbres estan barrejats en boscos mixtos i en zones poc planeres. En aquestes condicions, resulta molt difícil lluitar contra la xinxa americana.

 

Pinyons de la Xina

A la botiga Tulsà de fruits secs, a Girona, expliquen que fa sis anys que els pinyons s'apugen un 10% anual. I això, evidentment, tira enrere molts compradors. Jesús Ortiz, client:

 

"Quatre pinyonets de res, 80/90 euros el quilo. A vegades en compro i a vegades, no. Depèn del que hi ha a la butxaca."

 

Botiga Tulsà de fruits secs a Girona

 

Per oferir una alternativa més econòmica, fa temps que es porten pinyons de la Xina, que surten a vint euros menys el quilo. Tot i que encara no superen en quantitat els del país, els xinesos van agafant terreny, explica l'Albert Tulsà, gerent de Fruits Secs Tulsà.

 

"Fa deu anys no en veníem de fora i ara ja representen el 35%. Òbviament, quan tu comences a tenir un producte que s'està apujant considerablement també t'ho acaben demanant. I nosaltres vam trigar un temps a trobar un pinyó xinès que fos de la qualitat estàndard que podíem vendre."

 

Àngel Garcia, president del Gremi de Pastissers, fent panellets amb pinyons



Els pastissers són un dels col·lectius més afectats per l'encariment del pinyó, un producte indispensable en postres com els panellets, les pastes de full o les coques de Sant Joan.

Per molts d'aquests artesans, els pinyons de fora no són una bona opció i busquen estratègies per comprar els de casa més barats, com diu l'Àngel Garcia, president del Gremi de Pastissers.

 

"L'hem arribat a comprar a 60 euros el quilo, que és caríssim, brutal. El secret per jugar amb el preu és comprar-lo abans de l'estiu, que és més barat i el guardem en nevera".


Des del Gremi de Pastissers de Girona també estan estudiant fer comandes de pinyons conjuntes, per així aconseguir un millor preu.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut