Roc Blackblock pintant un bust de Franco sobre el mural que li van esborrar operaris de l'Ajuntament de Barcelona
Roc Blackblock pintant un bust de Franco sobre el mural que li van esborrar operaris de l'Ajuntament de Barcelona (ACN/Pau Cortina)

El rei emèrit, Felip VI i Franco al mural per substituir el grafiti esborrat a Barcelona

L'artista Roc Blackblock torna a pintar sobre el mural censurat a les Tres Xemeneies en una nova acció artística de protesta

Redacció/ACNActualitzat

Roc Blackblock i una quarantena d'artistes urbans han tornat aquest diumenge al parc de les Tres Xemeneies del Poble-sec per fer una nova acció artística de protesta a favor de la llibertat d'expressió.

 

La creació de Roc BlackBlock, l'artista de qui fa quinze dies la Guàrdia Urbana va fer esborrar l'obra amb la cara del rei emèrit, ha tornat a pintar la cara del monarca, però en aquesta ocasió acompanyat del dictador Franco i el rei Felip VI.

 

 

A través de la pintura, els artistes urbans també han volgut denunciar que pateixen censura i repressió. Blackblock assegura que fa anys que passa i recorda que accions com les d'avui es fan "des de fa temps".

"Malauradament sembla que fins que no entra algú a la presó i es cremen contenidors no es comença a parlar de canviar les lleis, quan en realitat amb Valtònyc ja hi havia sentència ferma."

L'artista ha lamentat que s'estigui "distorsionant una mica" l'objecte de la protesta col·lectiva dels artistes urbans, i ha insistit que el motiu de la seva acció és la denúncia de la "censura" i la defensa de la llibertat d'expressió, "més enllà de la meva obra, la meva figura i el mural pintat fa quinze dies".

 

Una artista amb mascareta pinta una obra reivinidicativa en un mur en una nova acció col·lectiva a favor de Pablo Hasel
Una artista amb mascareta pinta una obra reivindicativa en un mur en una nova acció col·lectiva a favor de Pablo Hasél (ACN/Pau Cortina)


Un grafiti censurat

El mural esborrat fa quinze dies "per error", segons l'Ajuntament de Barcelona, contenia entre altres la cara del rei emèrit i el titllava de lladre, xoriço i assassí d'elefants.

L'Ajuntament es va disculpar i va oferir a Blackblock els mitjans per tornar-lo a pintar. Desmarcant-se de l'oferiment, l'artista ha creat aquest diumenge una versió alternativa de l'obra.

Blackblock atribueix l'esborrat de la seva pintada al fet que hi hagi "temes intocables, com l'exèrcit o la monarquia", i ha assegurat que "algú va prendre la decisió" de tapar el seu mural, més enllà que dins del consistori hi hagi "diversitat d'opinions al respecte". "Aquest ja és un problema de l'Ajuntament però no l'objecte de la nostra protesta", ha comentat després d'admetre que el govern municipal li va oferir costejar el seu nou mural.

ARXIVAT A:
Pablo HasélLlibertat d'expressió
Anar al contingut