L'estàtua ha aparegut aquesta matinada amb una pintada de #Metoo (Sarasota Police Department)
L'estàtua ha aparegut aquesta matinada amb una pintada de #Metoo (Sarasota Police Department)
Sarasota, Florida, EUA

Pintada de #Metoo a l'estàtua del petó de Times Square a Sarasota

Debat sobre el petó de Times Square: Va ser robat, forçat o sense consentiment?

Actualitzat

L'estàtua que representa el petó que un mariner va fer a una infermera a Times Square el dia que es va acabar la Segona Guerra Mundial ha aparegut amb una pintada de #Metoo.

L'estàtua, situada en un parc de Sarasota, a l'estat de Florida, recrea la imatge immortalitzada en una icònica foto.

Els fets han passat justament l'endemà que se sabés que un dels mariners que reivindicava ser-ne el protagonista, Georges Mendonsa, va morir als 95 anys.

 

Una de les fotos del petó de Times Square, "Kissing the war goodbye", de Víctor Jorgensen, publicada al New York Times. (Wikimedia)

 

Un petó sense consentiment?

La pintada respon al debat generat sobre les circumstàncies en què es va fer aquest petó. Va ser un petó robat, forçat, sense consentiment?

El debat es basa en el testimoni de Greta Zimmer Friedman, la que s'ha considerat l'autèntica infermera protagonista del petó. Greta, que va morir el 2016, va declarar en una entrevista feta el 2005 a la Biblioteca del Congrés que ella no havia consentit el petó.

"El noi es va acostar i em va besar i agafar. Era només algú que celebrava, però no va ser un fet romàntic."

En una altra entrevista, Georges Mendonsa, el mariner, va dir que la noia li va fer recordar les infermeres que havia vist tenir cura dels soldats en el vaixell hospital durant la guerra.

"Vaig veure el que feien aquestes infermeres aquest dia i llavors a Times Square, la guerra s'havia acabat, havia begut una mica, així que vaig agafar la infermera."

 

La ciutat de Sarasota ha eliminat la pintada de l'estàtua i ho considera un acte de vandalisme que costarà uns 1.000 dòlars reparar. Tampoc es té cap pista de l'autor o autors dels fets, ja que no hi ha testimonis, ni càmeres de vigilància.

 

L'estàtua del petó de Times Square a Sarasota, Florida, als Estats Units. (Wikicommons)

 

El moviment #Metoo va sorgir fa un any i mig als Estats Units per lluitar contra l'assetjament sexual a les dones. Va sorgir enmig de l'escàndol per les acusacions contra el productor de Hollywood Harvey Weinsten. Milers de dones van respondre a la crida i es van atrevir a expressar, a través de les xarxes socials, que també havien estat víctimes d'assetjament. El moviment ha arrossegat un rosari de casos.

ARXIVAT A:
Memòria històrica Assetjament sexual
Anar al contingut