A Nova Zelanda han batejat com a Pingu aquest exemplar de pingüí d'Adèlia (Allanah Purdie / Departament of Conservation NZ)
A Nova Zelanda han batejat com a Pingu aquest exemplar de pingüí d'Adèlia (Allanah Purdie / Departament of Conservation NZ)
Nova Zelanda

Pingu, el pingüí perdut de l'Antàrtida que recorre 3.000 km fins a Nova Zelanda

El van trobar desnodrit, sol i sense forces en una platja de Nova Zelanda, a més de 3.000 quilòmetres del seu hàbitat natural

M. José MoyaActualitzat

Un exemplar solitari de pingüí d'Adèlia ("Pygoscelis adeliae") és notícia aquests dies perquè l'han localitzat a més de 3.000 quilòmetres del seu hàbitat natural, les costes antàrtiques. A Nova Zelanda, on l'han trobat, li han posat el nom de Pingu, com el protagonista de la famosa sèrie d'animació.

El va trobar una parella que passejaven per la platja de Birdlings Flat, al sud de la ciutat neozelandesa de Christchurch. En un primer moment van pensar que es tractava d'un peluix que algun nen havia deixat a la sorra. Però quan s'hi van acostar van veure que era un animal viu, que, tot i estar esgotat, encara respirava.

Harry Singh i la seva dona no volien deixar el pingüí sol a la seva sort. El veien desnodrit i amb poques forces. Sense gaires esperances, van demanar ajuda a membres d'una protectora i no es van separar del seu costat. Quan va passar aproximadament una hora, el pingüí es va poder aixecar i fer alguns passos, davant la mirada sorpresa de la parella, que van enregistrar el moment:

 

 

El vídeo que Harry Singh va penjar a Facebook acumula ja milers de visualitzacions.

Thomas Stracke, una de les persones que van anar a socórrer el pingüí atenent a la trucada de Harry Singh, es va mostrar molt sorprès que un pingüí d'Adèlia hagués pogut arribar sol fins a les costes de Nova Zelanda. Són animals que només viuen a l'Antàrtida i, fins ara, a Nova Zelanda només n'han vist altres exemplars en dues ocasions anteriors: l'any 1962 es va trobar un pingüí d'Adèlia mort a la desembocadura del riu Flaxbourne i l'any 1993 se'n va trobar un de viu a Kaikoura.

És el tercer exemplar de pingüí Adelie que arriba a les costes de Nova Zelanda en 28 anys
És el tercer exemplar de pingüí d'Adèlia que arriba a les costes de Nova Zelanda en 28 anys (Allanah Purdie/Departament of Conservation NZ)

El Pingu s'ha estat recuperant, sota vigilància veterinària, de l'esforç de desplaçar-se milers de quilòmetres pel mar. Van començar a alimentar-lo donant-li líquids per mitjà d'una sonda. Després d'uns dies, ja està complement recuperat i aquest divendres l'han alliberat en una platja segura a la península de Banks.

A Nova Zelanda especulen amb les raons que poden haver portat el Pingu a separar-se dels seus congèneres i fer un viatge tan llarg. Una de les possibles explicacions és que està pujant la temperatura del mar a l'Antàrtida i això fa que les espècies de peixos de què s'alimenta aquesta espècie de pingüí es desplacin a aigües més fredes. D'aquí que el Pingu, i potser més endavant altres pingüins, hagin d'aventurar-se en aigües més profundes.

Es calcula que actualment viuen uns set milions d'exemplars de pingüins d'Adèlia a l'Antàrtida. No és una espècie en perill d'extinció, però si no es posa fre a la crisi climàtica, l'escalfament global pot fer variar el seu hàbitat fins al punt de fer molt difícil que trobi aliment.

Quan Pingu es recuperi totalment l'alliberaran a una platja segura de la península de Banks
Quan el Pingu es recuperi totalment, l'alliberaran en una platja segura de la península de Banks (Allanah Purdie / Departament of Conservation NZ)

 

Anar al contingut