Copiapó

Piñera: "Vam dir que no ens rendiríem i hem complert"

El president de Xile, Sebastián Piñera, que ha viatjat des de Santiago fins al desert d'Atacama per encapçalar l'operatiu de rescat dels miners, ha dit en arribar a la ciutat de Copiapó que en les pròximes hores es complirà el compromís de salvar als 33 obrers sepultats a 700 metres el 5 d'agost. Segons Piñera, durarà entre 24 i 48 hores. "Avui -ha dit Piñera- sento una profunda emoció, la mateixa que senten tots els xilens, però també sento una tremenda alegria, els xilens vam dir que no ens rendiríem i complim".

Actualitzat
El compte enrere per rescatar els 33 miners està en marxa. Aquesta matinada començaran a treure aquests homes atrapats des de fa 69 dies a uns 700 metres de profunditat. La càpsula "Fènix" els pujarà un per un a una velocitat d'un metre per segon. El primer miner a sortir serà el capatàs Florencio Ávalos. Una càmera permetrà controlar cada evacuació, i en cas que algun dels miners tingui problemes, es podrà accelerar l'ascens. Abans que cap miner surti a l'exterior, quatre membres de l'equip de rescat baixaran fins a la galeria amb la càpsula per ajudar-los en tot aquest procés. A fora de la mina, al campament Esperanza, tot està a punt per rebre'ls: hi són les 33 famílies i també les autoritats.

Els miners els rescataran amb la càpsula "Fénix", que els traurà un per un dels 700 metres sota terra. Es calcula que cada miner trigarà prop d'una hora a sortir a la superfície. En total, faran falta 48 hores per alliberar els 33 homes de la mina San José.

L'operatiu de rescat dels miners s'engegarà quan quatre membres de l'equip baixin per ajudar-los en tot aquest procés. Als miners se'ls han subministrat medicaments per poder dormir i per controlar el sistema nerviós i la pressió sanguínia, a més d'una dieta dissenyada per la NASA.

També se'ls ha fet arribar un vestuari especial, una granota verda feta a mida, i unes ulleres de sol per protegir-se de la llum quan surtin a la superfície. Portaran un dispositiu que mesurarà el ritme cardíac i respiratori, i que l'equip de rescat controlarà en tot moment.

Un cop a terra, se'ls traslladarà a l'hospital de campanya del campament. Allà se'ls farà una primera avaluació i després volaran amb helicòpter fins a l'Hospital de Copiapó, on també se'ls estarà esperant. Cadascun dels miners rebrà un pijama amb una estrella amb el número 33 perquè sentin "que se'ls atendrà com a reis", segons ha assegurat el ministre de Salut xilè, Jaime Mañalich.

Pel que fa a l'ordre de sortida, s'ha decidit que primer en surtin els més hàbils, perquè puguin informar la resta de les dificultats que s'han trobat durant l'ascens. Després ho faran els més dèbils i, per acabar, els més forts. El viatge cap a la llum durarà uns vint minuts.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut