Una italiana mostra el passaport Covid per poder treballar
A Itàlia, el certificat Covid es necessari per treballar i accedir a l'oci

Pimec proposa suspendre de sou i feina els treballadors sense certificat Covid

Allau de crítiques a la patronal de les pimes a Catalunya per defensar una mesura que, amb la legislació actual, no es podria aplicar

RedaccióActualitzat

Suspendre de sou i feina els treballadors que no tinguin el certificat Covid és la proposta de la Patronal de la Petita i Mitjana Empresa, Pimec, prenent d'exemple Itàlia, on ja és obligat presentar la pauta completa de vacunació per anar a la feina.

En una entrevista a RAC1, el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha argumentat que cal suspendre el contracte de treball si un treballador decideix no vacunar-se ni fer-se la prova per accedir al centre de treball.

Ginestà ha afegit que seria feina de les administracions "buscar alternatives per protegir" aquestes persones.

La patronal ja ha demanat reunions al govern per parlar d'aquesta proposta, tot i que no li han concedit. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va explicar a Catalunya Ràdio que només era partidari d'estendre l'ús del certificat Covid més enllà de l'oci nocturn en cas que hi hagi un repunt important de contagis.

"No estem d'acord que aquest dret individual de no vacunar-se sigui a costa d'exposar altres companys o les empreses a un risc més gran de contagi."

Per Ginesta, l'obligació d'ensenyar el passaport sanitari a l'hora d'accedir al lloc de treball seria un "incentiu a la vacunació", no només per les molèsties que significa fer-se un test cada 48-72 hores, "sinó pel cost econòmic que ha d'assumir la mateixa persona".

L'organització empresarial calcula que hi ha més de 300.000 treballadors sense immunitzar a Catalunya. Ara mateix hi ha un 83% de la població major de 16 anys vacunada amb la pauta completa, una de les xifres més altes d'Europa.


Crítiques de sindicats i experts en dret

La proposta ha generat dubtes entre sindicats i advocats. És una mesura que, ara per ara, no és legal, segons els experts consultats per Catalunya Informació.

L'advocat laboralista del Col·lectiu Ronda Natxo Parra assegura que la mesura encara planteja molts dubtes legals perquè la vacunació afecta directament el dret a la integritat física de les persones. També té clar que requeriria una reforma constitucional.

Segons Parra, hi ha altres mesures preventives de la Covid menys invasives com ara la utilització de la mascareta o que l'empresa proporcioni proves de diagnòstic periòdicament. És a dir, que pagui un test d'antigen als treballadors cada dia que vagin a treballar.

Els sindicats apunten que la mesura tampoc és necessària tenint en compte l'avançat estat de vacunació al país. Jorge Moraleda, de Comissions Obreres, i Núria Gilgado, d'UGT, han explicat a Catalunya Ràdio que el cal és posar el focus en aquelles empreses que no compleixen amb les mesures de prevenció de contagis.

Gilgado adverteix que han rebut denúncies d'entrevistes de feina on es demana pel certificat de vacunació. Una informació que, recorda, és confidencial i no es pot convertir en requisit per ser contractat.

Tant des de la UGT com des de Comissions Obreres, aposten per promoure la vacunació dels treballadors per mitjà del convenciment i no de l'obligatorietat.

ARXIVAT A:
Drets laboralsCoronavirus
Anar al contingut