Piketty: "L'independentisme ha d'aclarir la seva visió d'Europa"

L'economista francès creu que el sobiranisme s'entendria millor si aposta per la "solidaritat fiscal", en lloc d'insistir en greuges econòmics

Francesc SerraActualitzat

De les més de mil pàgines del seu últim llibre, "Capital i ideologia", Thomas Piketty en dedica sis al moviment independentista i el que anomena "la trampa separatista". Sis pàgines que han estat suficients per monopolitzar bona part dels titulars de l'allau d'entrevistes de promoció de les últimes setmanes. Primer a Madrid, ara aquí.

Aquest divendres, a Barcelona, convidat per l'Escola Europea d'Humanitats (EHH) al Palau Macaya, Piketty ha estat menys taxatiu. Diu que entén que entre els partits sobiranistes hi ha "diferents punts de vista, propostes a l'esquerra i a la dreta, també a l'interior de cada partit", però li preocupa no saber exactament quin model de país proposen:

"En l'independentisme català hi ha punts de vista diferents, ho sé. Propostes a l'esquerra, a la dreta, a l'interior de cada partit. I crec que és important per als ciutadans catalans que volen la independència però també un model de solidaritat fiscal, que expliquin quina és la seva visió a llarg termini de la Unió Europea."

 

L'economista francès Thomas Piketty amb Josep Ramoneda al Palau Macaya

 

Piketty defensa una fórmula "social-federalista" per a Europa, sense "dumping" fiscal entre els estats i un impost federal sobre el patrimoni que contribueixi a reduir les desigualtats.

Per l'economista francès, les desigualtats no són un fenomen natural, inevitable, sinó el resultat d'aplicar ideologies concretes. Creu que el sobiranisme s'equivoca si fonamenta els seus arguments en balances fiscals i greuges econòmics.

 

Un dels autors més influents dels últims anys, sobretot per l'esquerra, defensa un model federal per Europa, en contradicció amb moviments de "replegament identitari":

"El que voldria saber és si dins la diversitat de tots aquests punts de vista, hi ha qui pensa que no es tracta de quedar-se tota la recaptació fiscal a Catalunya, que aquest no és el tema. I que voldrien tenir un impost federal a nivell d'Europa; o bé, al contrari, si el que es vol és mantenir tota la recaptació aquí i convertir-se en una mena de Luxemburg, per promoure encara més competència fiscal dins Europa."

 

Massa descentralització

En el seu llibre, l'economista francès assenyala les dades de les enquestes del CIS, que diuen que el suport a la independència és més alt entre els votants amb més poder adquisitiu i més formació.

A més, considera que la descentralització del sistema de finançament autonòmic ha anat massa lluny, i esperona actituds insolidàries de l'independentisme.

En concret, considera que el govern espanyol s'ha equivocat cedint una cistella d'impostos a les comunitats autònomes, i que és un error la cessió a la Generalitat del 50% de la recaptació de l'IRPF, per exemple. No recull, però, en la seva anàlisi les particularitats del sistema de finançament autonòmic i els seus mecanismes de redistribució i solidaritat entre comunitats.

Piketty creu que la reacció a la crisi econòmica explica part de l'increment del suport a l'independentisme; una part, perquè també assenyala factors "culturals i lingüístics", així com "la memòria històrica del franquisme i la brutalitat del poder centralitzador madrileny".

ARXIVAT A:
Independència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut