La majoria des 166 nominats han seguit la gala per via telemàtica
La majoria des 166 nominats han seguit la gala per via telemàtica

Pijames, primeres vegades i l'absència de la Sardà, el més comentat d'uns Goya diferents

Sense públic i marcada per la pandèmia, la gran gala del cinema espanyol ha viscut una nit diferent, plena d'anècdotes, curiositats i alguna notícia positiva

RedaccióActualitzat

Com es fa una gala en temps de pandèmia? Tothom a casa i convertint la cerimònia en una gran trobada telemàtica. Els Goya han viscut enguany una nit diferent, marcada pel caos de les videotrucades i l'absència de públic, però també per algunes notes positives d'una gala que ha trencat esquemes.

La gran festa del cinema espanyol ha tingut totes les virtuts i defectes d'una trobada telemàtica. S'hi han colat lladrucs de gossos, sons de mòbil de missatges de WhatsApp i al director Fernando Trueba no li funcionava el micròfon quan volia agrair el premi a la millor pel·lícula iberoamericana per "El olvido que seremos". En canvi, l'actor Sergi López sí que el tenia obert i s'ha sentit clarament com -en to de broma- cridava "tongo, tongo!" quan Alberto San Juan s'ha endut el premi a millor actor de repartiment en comptes d'ell.

La màxima expressió d'aquesta espontaneitat ha estat el premi a Nerea Torrijos, Goya al millor disseny de vestuari per "Akelarre". En el seu discurs d'agraïment ha demanat a la seva parella que sortís per televisió: "Vine aquí, hòstia!".

 

I quan a casa de Natalia de Molina celebren el premi a millor actriu de repartiment com si fos per ella. Algú al fons salta d'alegria en sentir Nathalie, sense adonar-se que l'actriu premiada és Nathalie Poza. Per sort, De Molina s'ho pren amb filosofia i humor.

 

Amb la majoria dels nominats seguint la gala des de casa, l'etiqueta ha canviat molt respecte a altres Goya. El que abans eren vestits de grans dissenyadors i marques, s'ha convertit -si més no en el cas d'Isabel Coixet- en un pijama ben còmode:

 

En canvi, els premiats per la millor pel·lícula documental ho tenien tot preparat i anaven del tot mudats. S'han sincronitzat per poder aprofitar el màxim el temps que els donaven per agrair el premi. Amb missatge en català al final:

 

L'absència de la Sardà

​Un des moments més seguits de les gales de cinema és l'espai en què es recorda les persones mortes. Especialment emotiu en aquest any de pandèmia i amb una versó del "Núvol blanc" de Lluís Llach:

 

Un nom ha faltat en aquest homenatge pòstum, el de Rosa Maria Sardà, morta el juny del 2020. I no ha passat desapercebut. La polèmica s'ha encès a la xarxa i l'Academia dels Goya ha hagut de sortir a explicar que la mateixa actriu va demanar no sortir a l'"in memòriam":

 

La polèmica a Facebook

Fora de la gala, la retransmissió també ha generat polèmica. Una conversa entre dos homes s'ha colat en la retransmissió per Facebook de la gala emesa per RTVE.

Els comentaris masclistes sobre les dones que passaven per la catifa vermella de l'Hotel Palacio Miramar de Màlaga han aixecat polèmica a les xarxes pel contingut denigrant i despectiu. 

 

Primeres vegades i missatges polítics

Tampoc han fallat aquest any el missagtes polítics. Alberto San Juan ha reivindicat el dret a una vivenda digna amb un missatge directe al PSOE:

 

La gala d'enguany també ha trencat barreres. Hi ha hagut tres "primeres vegades". Adam Nourou ha guanyat el premi a millor actor revelació i s'ha convertit en el primer intèrpret negre que rep un Goya en tota la història dels premis.

Daniela Cajías és la primera dona en tota la història dels premis que rep un Goya com a directora de fotografia, una de les categories tècniques, habitualment monopolitzades per homes.

I per primer cop ha guanyat el premi a millor actriu una intèrpret en euskera. Patricia López Arnaiz parla en basc a la pel·lícua "Ane".

 

Connexió internacional

El format telemàtic ha permès als Goya sortir de les fronteres espanyoles. Actors, actrius i directors han enviat missatges a la gala des de Hollywood, Canes i altres meques del cinema internacional.

 

 

ARXIVAT A:
CinemaPremis Goya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut