Picasso hauria pintat Hitler maquillat, fumant amb pipa i envoltat per una serp (EFE/Cedida per Annalisa Di Maria)

Picasso seria l'autor d'una pintura que ridiculitza Hitler descoberta a Itàlia

Es tractaria d'un regal per al pintor alemany Paul Klee, amic seu

RedaccióActualitzat

El pintor malagueny Pablo Picasso seria l'autor d'una pintura que caricaturitza el dictador Adolf Hitler, descoberta recentment a Itàlia.

Els experts que han començat a estudiar-la estan convençuts de l'autoria, però diuen que encara és massa d'hora per confirmar-ho.

"Ara per ara no es pot atribuir l'obra amb certesa a Picasso", diu l'experta Annalisa Di Maria, que admet que cal analitzar-la més a fons.

Amb tot, aquesta integrant del comitè d'experts en art i literatura del Centre Unesco de Florència es mostra convençuda que Picasso va pintar aquesta caricatura que ridiculitza Hitler.

A favor d'aquesta tesi hi ha molts elements, segons Di Maria. Un seria la forma dels ulls o dels llavis, "iguals" als d'una obra en què Picasso va representar el dictador rus Ióssif Stalin.

Un altre és que la pintura conté elements químics utilitzats per Picasso en aquella època.

El quadre no està firmat, però té una paraula escrita als llavis de Hitler, "schweigen" (silenci), la essa inicial de la qual coincideix amb l'estil d'escriptura de Picasso, segons Stefano Fortunati, pèrit cal·lígraf.

Hitler hi apareix fumant amb pipa, tot i que detestava el tabac, i maquillat i amb pintallavis, cosa que ell i el nazisme no haurien tolerat de cap manera.

Pintada entre el 1935 i el 1937, l'obra es va titular "L'ull de la serp" (EFE/Cedida per Annalisa Di Maria)

Bona part del rostre del dictador, a més, està envoltat per una serp de cascavell, animal que hauria donat títol a l'obra: "L'ull de la serp".

A més, tres creus gammades són visibles per sobre del cap de Hitler.

Amb un fons quadriculat, el quadre combina els estils pictòrics de Picasso i del pintor alemany Paul Klee, amic del malagueny, que l'hauria pintat per regalar-l'hi.

"L'ull de la serp" no figura a cap llista d'obres comissades pels nazis en considerar-les "art degenerat".

Actualment, forma part de la col·lecció privada d'una família italiana, un integrant de la qual havia treballat en una estació ferroviària on es pensa que l'obra hauria estat trobada.

L'anàlisi de la pintura, dut a terme per la universitat d'Ascoli Piceno, també ha permès determinar que el quadre va ser pintat entre el 1935 i el 1937.

Di Maria defensa que és "una de les obres més importants del segle XX com a crítica al nazisme" i "un testimoni de la dissidència, portador de la veritat sobre els horrors comesos per un dels dictadors més sanguinaris".

"Només un geni i un mestre de l'expressionisme amb un profund sentit de la ironia punxant podria haver creat una pintura com aquesta."

Per tot plegat, considera que "l'obra mereix ser coneguda i estudiada novament, i vista per altres experts per apreciar-ne la importància".

ARXIVAT A:
ArtNazisme
Anar al contingut