Picabaralla entre Iglesias i Zoido per la condecoració al torturador "Billy el niño"

RedaccióActualitzat

Tensió al Congrés dels Diputats entre el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido. El motiu? La condecoració al mèrit policial que el 1977 va rebre l'inspector Antonio González Pacheco, torturador franquista conegut com "Billy el niño".

En la seva intervenció en la sessió de control, Iglesias ha preguntat a Zoido si el govern espanyol havia valorat "retirar la condecoració policial al torturador González Pacheco".

 

 

Zoido ha respost que no, perquè no la va concedir l'actual govern, ningú ho ha demanat oficialment i "no sembla tampoc que hi hagi justificació legal" per fer-ho.

Aquesta primera resposta ha suscitat els aplaudiments d'una part de la bancada popular.

Iglesias ha començat la seva rèplica dient "acaben vostès d'aplaudir que es condecori un torturador", cosa que no ha agradat gens els diputats del PP, i ha dit que la medalla a González Pacheco és "una ignomínia per a la democràcia espanyola".

 

 

A continuació, el líder de Podem ha llegit diversos testimonis de persones torturades per González Pacheco, algunes de les quals seguien la sessió des de la tribuna de convidats.

Iglesias ha acabat la intervenció expressant el següent desig, adreçat al PSOE:

"Vostè probablement no continuarà en aquest ministeri gaire temps, però tant de bo el ministre o la ministra d'Interior que nomeni el Partit Socialista retiri la medalla a aquest malparit."

Quan ha acabat, els diputats de Podem s'han posat drets i han dedicat una ovació a les víctimes de "Billy el niño" que eren a la tribuna de convidats, que han respost també posant-se drets, fent el signe de la victòria i alçant el puny mentre dos uixers intentaven posar ordre. Els convidats no poden, per reglament, expressar cap protesta ni fer cap tipus de gest.

Aquest gest ha emocionat Iglesias, que ha hagut d'eixugar-se els ulls amb un mocador.

 

 

Zoido ha començat la segona part de la seva resposta afirmant el següent:

"Si tot el que vostè acaba de relatar estigués recollit en una sentència, sàpiga que no hi ha cap diputat de la cambra que pogués pensar que, no només no era mereixedor de la condecoració, sinó que hauria d'haver caigut sobre ell tot el pes de la llei."

A partir d'aquí, Zoido ha retret al PSOE que tampoc no hi va fer res quan va governar, i a Iglesias, que Podem canvia de criteri constantment, però el govern ha de complir la llei.

La intervenció del ministre ha estat interrompuda diverses vegades pel diputat de Podem Rafael Mayoral amb crits de "vergonya!", fins al punt que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, l'ha advertit que si el tornava a cridar a l'ordre una tercera vegada l'hauria d'expulsar de l'hemicicle.

 

 

Iglesias, per la seva banda, ha demanat al responsable d'Interior que mirés les víctimes a la cara.

Zoido ha acabat la seva intervenció retraient-li que volgués acusar-lo de protegir un torturador.

"Vostè no em donarà a mi lliçons de serietat i de defensar un torturador, perquè no ho he fet mai i no ho penso fer."

Abans que Pastor donés la paraula al següent diputat que havia de formular una pregunta al govern hi ha hagut un intercanvi de retrets entre la bancada popular i la de Podem.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut