L'eurodiputat de Junts Toni Comín al Parlament Europeu (Europa Press/Jan van de Vel)
L'eurodiputat de Junts Toni Comín al Parlament Europeu (Europa Press/Jan van de Vel)

Picabaralla al Parlament Europeu: Comín irrita Ciutadans comparant Espanya i Polònia

L'eurodiputat de Junts considera que "l'origen del problema" és que Espanya no ha construït la seva democràcia "damunt la desfeta del feixisme"

A les portes de la cimera europea que comença aquest dijous a Brussel·les, el Parlament Europeu ha debatut algunes qüestions que són a l'agenda, com la crisi dels preus de l'energia, però també d'altres que s'espera que hi acabin tenint cabuda, com el desafiament judicial de Polònia a la Unió Europea.

Polònia s'està convertint en una pedra a la sabata de les institucions europees des que el Tribunal Constitucional d'aquell país va sentenciar que l'ordenament jurídic nacional està per sobre del comunitari. Una posició contrària als tractats de la Unió, com ha dictaminat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Varsòvia, doncs, estaria ignorant les resolucions del TJUE i aquesta actitud ha servit a l'eurodiputat de Junts Toni Comín per advertir la Comissió Europea de les dificultats amb què es pot trobar quan d'una banda intenta pressionar Polònia i, d'una altra, no actua davant dels incompliments de les resolucions judicials europees per part del Constitucional i el Suprem espanyols.

L'eurodiputat de Junts ha alertat del perill que Polònia se senti "legitimada per mantenir el seu desafiament":

"El pròxim Consell Europeu demostrarà fins a on volen arribar per tal que Polònia accepti la primacia del dret europeu. Però, probablement, Polònia els respondrà: Espanya l'ha ignorat i nosaltres no podem fer-ho? I vostès no podran respondre."


"Val la pena de veritat amenaçar el projecte europeu només per protegir l'estat espanyol i la seva deriva autoritària amb la inacció de les institucions europees?", ha preguntat Comín a la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, des del faristol del Parlament Europeu.

Segons l'eurodiputat independentista, "l'origen del problema" és que Espanya no ha construït la seva democràcia damunt la "desfeta" del feixisme:

"Espanya és l'únic estat europeu amb un passat totalitari feixista que no ha construït la seva democràcia damunt la desfeta del feixisme, del totalitarisme. I això no és una opinió, és un fet històric amb conseqüències dramàtiques. Tan dramàtiques que, si no aturen aviat les violacions de l'estat de dret que continua perpetrant Espanya, el mal exemple espanyol pot acabar per ferir mortalment el projecte europeu."

Von der Leyen no ha replicat l'eurodiputat català. Sí que ho ha fet, en canvi, el parlamentari de Ciutadans Luis Garicano, que ha retret les paraules de Comín:

"Encara no s'han adonat que el que està en joc a Polònia és l'estat de dret, i això és el que vostès van trencar a Catalunya quan governaven. Això, l'estat de dret, la capacitat d'una societat per conviure, és fonamental i és el que està en joc a Polònia."


Comín l'ha replicat amb una pregunta:

"A vostè li sembla que el Tribunal Suprem espanyol i el Constitucional s'han de sotmetre a les decisions de la Cort de Luxemburg? Sí o no? Perquè no ho estan fent, i a vostès els sembla bé."


L'eurodiputat ha posat d'exemple la immunitat parlamentària de què disposen ell mateix, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, que els ha permès moure's lliurement per Europa, però no a Espanya. Tot i que actualment se'ls ha retirat la immunitat com a conseqüència del suplicatori que va aprovar l'Eurocambra, el TJUE ha resolt que no hi ha risc que siguin detinguts en cap estat membre.

Aquesta opinió es va posar en qüestió a Sardenya, amb la detenció de Puigdemont, però els tribunals italians van fer-se seu el parer de Luxemburg. Comín està convençut que els tribunals espanyols no actuarien de la mateixa manera i és per això que els tres eurodiputats exiliats no han tornat a Espanya. Comín, a més, recorda que el Consell d'Europa ha demanat a Espanya que deixi de perseguir els exiliats.

 

 

ARXIVAT A:
Toni ComínParlament EuropeuCsCarles PuigdemontClara Ponsatí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut