Pia Hollenstein, activista suïssa per l'acció climàtica: "Aquesta és l'última oportunitat"

Amb altres dones de més de 65 anys va fundar KlimaSerioninnen el 2016, i a l'abril van aconseguir que el TEDH condemnés Suïssa per manca d'acció climàtica

RedaccióActualitzat

Pia Hollenstein és una dona suïssa que el 2016 va fundar KlimaSeniorinnen (Àvies pel Clima en alemany), una associació amb l'objectiu de lluitar contra la crisi climàtica en l'àmbit jurídic.

8 anys després, aquest abril van aconseguir que el Tribunal Europeu de Drets Humans, el TEDH, condemnés Suïssa per no haver fet prou contra la crisi climàtica.

Hollenstein ha explicat al 3Cat que van denunciar el govern suís per haver-se compromès el 2015 amb els acords de París, però no haver actuat en conseqüència:

"Suïssa va signar l'Acord de París, però el mateix país va establir posteriorment objectius inferiors i ni tan sols ha pres prou mesures per aconseguir-ho, és a dir, no fa prou per assolir els objectius de París."


L'auge de la dreta, "la catàstrofe" que no esperaven

L'argumentació jurídica que van fer servir afirma que la inacció dels governs va violar els seus drets humans, perquè l'escalfament planetari agreuja la seva salut i les perspectives de futur.

Van presentar la demanda al TEDH després d'haver esgotat totes les instàncies judicials a Suïssa, i ara temen que les administracions del país no facin cas de la sentència.

El motiu és que "hi ha tendències de la dreta", majoritària ara mateix, de "no complir-la gens", i admet que aquesta és "la catàstrofe" que no s'esperaven.


"Aquesta és l'última oportunitat"

De tota manera, estan molt satisfetes d'aquesta victòria judicial, i esperen que tingui repercussió, convençudes que és "el fruit i la llavor d'una lluita" internacional:

"Si Suïssa aplica la sentència, altres països també estan motivats per fer-hi més i, si això es veu a tot el món, els altres també faran més. No hi ha cap altra sortida. Si no ho fas, t'enfonses. Així que aquesta és l'última oportunitat per fer-hi més."

Les 5 organitzacions ambientalistes que aquest dilluns han portat una demanda similar contra Espanya al Tribunal Constitucional esperen que la sentència del TEDH contra Suïssa faciliti una resolució en favor de les seves argumentacions.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut