Petro i Duque disputaran les primeres presidencials a Colòmbia sense les FARC

Els candidats més votats a la primera volta es situen a favor i en contra de l'acord de pau amb la guerrilla

RedaccióActualitzat

El candidat conservador, Iván Duque, i el representant de l'esquerra, Gustavo Petro, es disputaran la presidència de Colòmbia a la segona volta de les eleccions.

Han estat els dos més votats en la primera volta celebrada aquest diumenge: Duque ha rebut 7 milions i mig de vots, gairebé el 40%, mentre que Petro l'han votat 4 milions i mig de colombians, el 25%.

Tercer ha quedat el candidat de centreesquerra Sergio Fajardo, amb un 23,7% dels vots, a poca distància de Petro, mentre que Germán Vargas Lleras, pròxim al president sortint, Juan Manuel Santos, ha quedat quart, amb poc més del 7%.

El més ben situat per a la segona volta, doncs, és Iván Duque, del Centro Democrático i delfí de l'expresident Álvaro Uribe. Després de conèixer-se els resultats, Duque ha fet una crida a la unitat:

"Els colombians ens han donat un vot de confiança perquè comencem una gran transformació. Vull ser el president que uneixi el seu país, que no governi amb el mirall retrovisor, sinó mirant al futur de Colòmbia."

 

Mentrestant, el seu contrincant a la segona volta, Gustavo Petro, malgrat els tres milions de vots de diferència, s'ha mostrat convençut que Duque no té marge per augmentar suports, i ell sí:

"Duque sembla que té un sostre i en canvi som nosaltres, les forces lliures de la ciutadania, els que sembla que no tenim sostre. Avancem amb pas ferm, constant, sempre endavant, i poden estar segurs que guanyarem."

 

Notícia relacionada: El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, Nobel de la Pau 2016

L'acord amb les FARC

En aquestes eleccions encara cueja l'acord de pau assolit amb les FARC per part del fins ara president Juan Manuel Santos, que ja va ser rebutjat en primera instància per referèndum popular.

L'expresident Álvaro Uribe, mentor de Duque, va ser el principal opositor a l'acord amb les FARC, mentre que Petro, exmembre d'una guerrilla, hi dona suport.

Santos es pot considerar també perdedor d'aquestes eleccions: no va donar suport a cap candidat, però el més afí al seu govern, Vargas Lleras, ha quedat en quart lloc.

La segona volta es celebrarà d'aquí tres setmanes, el 17 de juny.

Notícia relacionada: La dreta, contrària a la pau amb les FARC, guanya a Colòmbia sense majoria

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut