Petra De Sutter, primera dona trans elegida ministra a Europa
La ministra belga d'Administracions Públiques, Petra De Sutter (Reuters/Yves Herman)

Petra De Sutter, primera dona trans elegida ministra a Europa

Bèlgica ha aconseguit formar un govern de ple dret 493 dies després de les últimes eleccions

Sílvia MateuActualitzat

Bèlgica ha trigat 16 mesos en formar govern, des de les eleccions de maig del 2019, i ja abans, al desembre del 2018, havia caigut el govern federal de Charles Michel. Des de llavors, han estat amb un govern en funcions.

Finalment, aquesta setmana, el liberal flamenc Alexander De Croo ha jurat el càrrec de primer ministre davant del rei belga i s'ha posat al capdavant d'una coalició de set partits de quatre famílies polítiques: socialistes, liberals, ecologistes (flamencs i francòfons) i democristians flamencs.

El nou govern té set viceministres, però n'hi ha una que s'ha emportat els titulars: Petra De Sutter, responsable d'Administracions Públiques. És la primera persona transgènere que arriba al càrrec de ministra en un govern europeu.

 

Defensora dels drets LGTBI

Sutter, de 57 anys, és ginecòloga i experta en fertilitat i forma part del Partit Verd del Parlament Europeu. Com a europarlamentària, ha presidit la Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor i ha copresidit el grup d'eurodiputats contra el càncer. També ha estat membre del Senat belga.

Des de tots els càrrecs, ha defensat els drets del col·lectiu LGTBI i la identitat de gènere. També els drets de les dones, amb una especial atenció a la reproducció assistida.

Després del seu nomenament com a ministra, s'ha mostrat "orgullosa que la identitat de gènere no defineixi com a persona i no sigui un problema a Bèlgica i a la majoria de la Unió Europea" i ha dit que espera que això "pugui obrir un debat en els països on encara no és així".

 

 

Altres polítiques trans

Els polítics gais i trans han guanyat més protagonisme en els últims anys. Pauline Ngarmpring es va convertir l'any passat en la primera candidata trans de Tailàndia a primer ministre. Al Parlament tailandès ja hi ha una altra dona transexual, Tanwarin Sukkhapisit.

Altres que han arribat a càrrecs destacats són Audrey Tang, ministra digital de Taiwan; Tamara Adrian, a l'Assemblea Nacional de Veneçuela, o Diane Marie Rodriguez Zambrano, a l'Assemblea Nacional de l'Equador.

ARXIVAT A:
LGTBI
Anar al contingut