Petites biblioteques de carrer en velles cabines de telèfon, les "bücherboXX" de Berlín
Berlín té una trentena d'antigues cabines convertides en punts d'intercanvi de llibres (CCMA)
Berlín

Petites biblioteques de carrer en velles cabines de telèfon, les "bücherboXX" de Berlín

A Alemanya hi ha més de 2.500 punts d'intercanvi de llibres en diferents instal·lacions, com arbres llibreria o antigues cabines

Actualitzat

Amb l'expansió dels mòbils, les cabines de telèfon de tota la vida han anat desapareixent. A Alemanya i en altres països europeus, però, se'ls ha donat un nou ús: ara són cabines de llibres, petites biblioteques situades al mig del carrer. 

A Berlín n'hi ha una trentena. Són les "bücherboXX" (caixes de llibres), que, sumades a altres modalitats, com poden ser els arbres llibreria –soques d'arbre on es poden deixar i agafar llibres–, fan que hi hagi més de 2.500 punts d'intercanvi de llibres a tot el país.

 

Un arbre llibreria de Berlín (CCMA)


Són al mig del carrer i estan obertes a tothom les vint-i-quatre hores, explica Konrad Kutt, el cofundador del projecte BücherboXX, que fa uns deu anys que funciona a la capital alemanya.

"L'accés al llibre és obert a tota hora. Obert dia i nit. Sense controls. De franc."

El sistema es regeix pel principi de la casualitat: agafes el que hi trobes i hi deixes el que tens. Es fomenta la lectura i el contacte social als barris. Al voltant sovint hi ha bancs perquè els lectors puguin seure a llegir allà mateix i en altres s'organitzen alguns actes.

El manteniment va a càrrec dels mateixos usuaris. Stefan Höppe és un veí que es cuida de la cabina de llibres que té a prop de casa.

"Visc a la cantonada i em cuido una mica que els llibres estiguin ordenats allà dins."

Però també hi ha cabines que pateixen actes vandàlics, de les quals els veïns no es fan càrrec, en què els llibres són espoliats i es trenquen els prestatges i que estan plenes de pintades. Però el balanç és més positiu que negatiu i el nombre d'aquestes cabines creix.
 

Es regeixen pel principi de casualitat: agafes el que hi trobes i hi deixes el que tens (CCMA)

 

Cabines d'arreu, cabines temàtiques

No totes les cabines telefòniques de Berlín són alemanyes; n'hi ha una, típicament anglesa, de Londres que va ser un regal d'un batalló britànic al districte de Wilmersdorf a principis dels anys 80 i que el 2016 es va convertir en la dissetena cabina biblioteca de la capital alemanya.

L'any passat es va estrenar la cabina europea –decorada amb les estrelles de la bandera d'Europa–, amb motiu de l'estrena de la presidència alemanya de la Unió Europea. Aquesta té plaques solars per disposar de llum també de nit, per si hi ha algun lector insomne, i tenir en compte la sostenibilitat.

La cabina europea, estrenada per la presidència alemanya de la Unió (CCMA)

També hi ha cabines temàtiques, en funció d'on estan situades. N'hi ha una a prop de l'antiga estació de Glis, on s'omplien els trens amb milers de deportats cap als camps de concentració. En aquesta cabina s'hi troben llibres sobre la Segona Guerra Mundial i l'Holocaust, i fins i tot s'hi poden sentir en forma d'audiollibre títols com "El diari d'Anne Frank".

A la cabina de Glis es poden sentir audiollibres com "El diari d'Anne Frank" (CCMA)

A Barcelona, tot i que hi ha hagut alguna experiència de "crossbooking" (intercanvi de llibres), encara estem molt lluny d'arribar al nivell de Berlín, però ja s'ha començat. L'última cabina de Barcelona, que era al barri de Sant Genís dels Agudells, a Sant Gervasi, es va retirar fa dos mesos per restaurar-la i convertir-la en la primera cabina de llibres de la ciutat

 

 

ARXIVAT A:
CulturaLiteraturaAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut