Una botiga de roba a Girona
El preu de la roba i el calçat ha contribuït a la lleu caiguda de preus (ACN/Gerard Vilà)

Petita treva en la pujada de preus, tot i que es mantenen disparats: què s'encareix més?

L'IPC a Catalunya cau després d'una ratxa de gairebé un any, sobretot per efecte de les rebaixes en el sector de la roba i el calçat

Els preus van baixar lleugerament durant el mes de gener i han ajudat a rebaixar una mica la inflació de l'últim any. Aquest dilluns s'ha sabut la dada de l'índex de preus de consum (IPC). Segons l'INE, és del 5,9%, un 0,2% més baixa que la variació registrada el desembre de l'any passat (6,1%).

És la primera caiguda en deu mesos a l'alça. La lleu davallada l'han impulsat les rebaixes al sector del vestit i el calçat. Amb l'excepció dels carburants, que entre el desembre i el gener es van encarir un 2%, la resta de productes van variar poc de preu.

Amb tot, la inflació continua disparada, empesa per l'escalada de l'energia. Aquest augment dels preus durant el 2021 del 5,9% és la segona taxa més elevada de la sèrie històrica.

Són dues dècimes per sota de la inflació al conjunt de l'Estat, que es manté per sobre del 6,1%, una dècima per sobre de la dada avançada. Aquestes taxes sostingudes superiors al 6% no es veien des de feia 30 anys.  
 

Efectes en el cistell de la compra

A l'hora d'anar a comprar, es nota l'augment en els olis comestibles: el de gira-sol s'ha encarit un 37,9% respecte a fa un any i l'oli d'oliva també és més car, un 30,1% comparat amb fa 12 mesos.

Entre els productes que més s'han encarit també hi ha les pastes alimentàries i el cuscús (20%) o bé la carn de xai (12,6%).

Consulta en aquesta llista quin és l'increment anual i mensual de cada producte:

 


Lleu frenada a Catalunya al gener

Al gener, a Catalunya, una certa moderació en alguns aliments i en els paquets turístics, a més de les rebaixes en roba i calçat, han ajudat a reduir una mica aquesta elevada inflació que s'arrossega de l'any passat.

En canvi, en comparació amb fa 12 mesos, el sector de la roba i el calçat i el dels mobles i articles de la llar s'han encarit. Les peces de roba i el calçat valen un 5,1% més que el gener del 2021, després d'una campanya de rebaixes amb menys descomptes pels efectes de la variant òmicron.

La lleugera caiguda entre desembre i gener s'explica també per l'evolució del preu de subministraments com l'aigua, l'electricitat i el gas, que van pujar un 15,8% però que al desembre s'havien encarit encara més, un 20%.

Els carburants, en canvi, segueixen la tendència contrària i són més cars. Al desembre tenien una taxa de variació respecte a l'any passat del 10,8% i al gener ha estat més alta, de l'11,4%.
 

Catalunya, la tercera inflació més baixa

Catalunya és la tercera amb la taxa interanual més baixa a l'Estat Espanyol, juntament amb Astúries, i només per darrere de Madrid (5,6%) i Canàries (5,5%).

Al conjunt de l'Estat, l'electricitat s'ha encarit un 46,4% durant l'últim any, fins i tot si es tenen en compte les rebaixes d'impostos. Els combustibles líquids s'han disparat un 44%.

 

ARXIVAT A:
IPC Economia de butxaca
Anar al contingut