Imatge dels tres guardonats amb el Nobel d'Economia. (Font: EFE)
L'Acadèmia sueca ha anunciat aquest dilluns al migdia els guardonats amb el Nobel d'Economia. (Font: EFE)
Estocolm

Peter Diamond, Dale Mortensen i Christopher Pissarides, premis Nobel d'Economia 2010

Dos nord-americans i un xipriota comparteixen el Premi Nobel d'Economia 2010. Els guardonats són els professors dels Estats Units Peter Diamond, Dale T. Mortensen i el britànic d'origen xipriota Cristopher Pissarides. El Comitè Nobel ho ha anunciat aquest dilluns cap a la una del migdia. Segons ha explicat el Comitè, se'ls ha concedit el guardó per elaborar una teoria "comprensiva" i "coherent" que estudia els efectes negatius de l'atur.

Actualitzat
Peter Diamond és professor d'Economia a l'Institut Tecnològic de Massachusetts als Estats Units, mentre que Dale Mortensen treballa a la Northwestern University, també als Estats Units, i Christopher Pissarides desenvolupa la seva tasca a la London School of Economics and Political Science, al Regne Unit. Tots tres hauran de compartir l'1,1 milions d'euros amb què està dotat el guardó, que es lliurarà el pròxim 10 de desembre.

El Comitè Nobel ha explicat que el premi se'ls ha concedit per la seva teoria que estudia els efectes negatius de les altes taxes d'atur actual. L'Acadèmia ha valorat el seu treball en els anomenats mercats de cerca o "search markets", com el mercat laboral on s'ha de dedicar temps i recursos econòmics per trobar feina i on es produeixen "friccions". Les friccions es tradueixen en treballadors aturats insatisfets i sense ingressos, i també en llocs de treball sense cobrir, cosa que afecta les empreses.

La teoria dels tres guardonats, segons l'Acadèmia, resulta "extremadament útil" per als qui desenvolupen les polítiques econòmiques i per explicar els problemes en microeconomia, el consum de les famílies i el mercat immobiliari.

Amb aquest anunci del Nobel d'Economia es tanca la concessió dels premis Nobel d'enguany.
Anar al contingut