Peter Brook, considerat un dels grans renovadors del teatre contemporani, en una imatge del 2012 (EFE)
Peter Brook, considerat un dels grans renovadors del teatre contemporani, en una imatge del 2012 (EFE)
Oviedo

Peter Brook, renovador del teatre contemporani, premi Princesa d'Astúries de les Arts

Està considerat el millor director teatral del segle XX, amb peces emblemàtiques com "Mahabharata" i les adaptacions de Shakespeare

RedaccióActualitzat

La influència en el teatre experimental del dramaturg anglès Peter Brook ha estat distingida, entre 40 candidatures artístiques, amb el Premi Princesa d'Astúries de les Arts.

Entre els seus muntatges innovadors i d'alt compromís estètic i social destaquen els emblemàtics "Marat-Sade" o "Mahabharata", que es va representar per primera vegada a Barcelona el 1985, al Mercat de les Flors.

Des d'aleshores l'obra de Brook ha tornat a Catalunya en moltes ocasions, l'última amb l'adaptació d'aquest poema indi al Temporada Alta, fa tres anys. Brook és un habitual d'aquesta mostra.

"Mestre de generacions"

El jurat ha destacat de Brook que és, indiscutiblement, un "mestre de generacions" i un dels "grans creadors de les arts escèniques" amb muntatges d'"elevat compromís estètic i social" i posades en escena "de gran puresa i simplicitat".

El jurat ha anunciat la distinció per a Brook en un acte a Oviedo (EFE)


Nascut a Londres el 1925, està considerat el millor director teatral del segle XX i un dels grans renovadors del teatre contemporani. El seu talent no l'ha mostrat només al teatre, sinó també en la direcció d'òpera i de cinema.

Afincat a París des de fa gairebé 50 anys, ha treballat arreu d'Europa i també a l'Índia, Sud-àfrica i l'Iran, entre altres països.

Va ser director de la Royal Opera House i la Royal Shakespeare Company. El 1972 va fundar a París el Centre Internacional d'Investigació Teatral, i a la mateixa capital francesa, va dirigir entre el 1974 i el 2010 el teatre Les Bouffes du Nord.

La concessió del guardó ha afagat Brook a Suïssa, on està ultimant el seu darrer projecte teatral, "Why". "És una alegria caiguda del cel", ha exclamat el dramaturg després de saber la notícia.

L'actor i director Josep Maria Pou, membre del jurat, ha parlat amb ell després de l'anunci i ha constatat "l'enorme vitalitat que continua tenint."  La Fundació Princesa d'Astúries ha difós el seu missatge d'agraïment:

 

Algunes obres clau de Peter Brook

Amb més de set dècades de carrera professional, són diversos els muntatges de Brook que han destacat. Aquests en són alguns:

-"El rei Lear" (1962) va ser una de les primeres produccions seves al capdavant del Royal Shakespeare Theatre. La seva versió s'allunyava del moralisme. Shakespeare ha estat un autor fonamental en la carrera de Brook.

-"Marat-Sade" (1964) retrata la persecució del polític Jean-Paul Marat pels internats en una institució mental dirigits pel marquès de Sade. Una obra dins d'una altra obra que parla del patiment i les revolucions socials.

-"El somni d'una nit d'estiu" (1970) està considerada una de les obres més importants de Brook, que va proposar una escenografia molt simple, amb una caixa blanca, i un repartiment amb habilitats de circ i vestits monocolor.

-"Mahabharata" (1985) va suposar la consagració de Brook. Va dedicar 10 anys a preparar-la i el muntatge original s'allargava sis hores. Basat en un antic text indi, parla de la naturalesa humana a través d'una història sobre la guerra que destrueix una família.

-"The valley of Astonishment" (2013) és una obra creada amb Marie-Hélène Estienne, la seva col·laboradora més pròxima en les últimes dècades. Aborda els misteris i meravelles del cervell humà i s'inspira en el poema èpic persa "La conferència dels ocells". És una de les creacions de Brook que va passar pel Temporada Alta.

ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut